Her hafta Diyanet İşleri Başkanlığı hutbe komisyonu tarafından hazırlanan cuma hutbesinde bu hafta iman vurgusu yapıldı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, dünya ve öbür dünya mutluluğunun hakkıyla Rabb'ine itaat eden, içtenlikle iman esaslarına sarılan, ihlasla ibadetlere sürekli ve hoş ahlaktan taviz vermeyen müminlerin olacağını söyledi.

Erbaş, Diyarbakır'da merkez Sur ilçesindeki tarihi Ulu Cami'de irat ettiği "İnsan İmanla Yücelir" konulu hutbede yüce Allah'ın sayamayacakları kadar bol ve hoş nimetlerinin bulunduğunu ancak bu nimetlerden daha değerli ve önemlisinin iman olduğunu söyledi.

İmanla insanın yüceldiğini, kalplerin rahat bulduğunu, vicdanların berraklaştığını, akılların durulduğunu, kabirlerin aydınlandığını, mahşeri feraha erdiğini, sırattan geçildiğini, cennete girildiğini kaydeden Erbaş, "İmandır, o cevher fakat ilahi ne büyüktür. İmansız olan paslı yürek sinede yüktür. Aziz müminler, iman, Peygamber Efendimizin Allah Teala'dan getirdiği her şeyin doğru olduğunu dil ile ikrar, kalp ile tasdik etmektir." diye konuştu.

İslam ile şereflenmenin birincil şartının Allah'a iman olduğuna dikkati çeken Erbaş, şöyle devam etti:

"Mümin, Rabb'inin bir tek olduğuna, her şeyi yoktan var ettiğine, yaşattığına ve yönettiğine canı gönülden inanır. Sadece Allah'a ibadet eder ve yalnızca ondan yardım diler. Allah'a samimiyetle bağlanan mümin, doğumundan ölümüne değin yanı başında yer alan, kendisini koruyan, bağışlanması için dua eden meleklerin varlığıyla refah bulur. Mümin, ruhuna ve bedenine şifa, gönlüne ve zihnine sessizlik, sözüne ve hayatına manâ katan Kur'an-ı Kerim'e sımsıkı sarılır. Ulu Kitabımızı en hoş bir şekilde yaşamış Peygamberimizin sünnetine alt olur. Zira o bilir ki sözün en güzeli Allah'ın Kitabı, rehberliğin en güzeli ise Peygamberimizin rehberliğidir. Mümin, ahirete de iman eder. Dünyanın geçici, ahiretin ise belli başlı yurdu olduğunu bilir. Dünyada iken yapıp ettiklerinin hesabını ahirette vereceği bilinciyle bir ömür sürer.

Nihayetinde mümin, kadere ve kazaya, hayır ve şerrin oysa Allah'ın yaratmasıyla meydana geldiğine inanır. aynı zamanda o, iradesini, aklını ve vicdanını kullanır. En iyiye, en doğruya ve en güzele varmak için tüm gücüyle çaba eder. Zira kula düşen çalışıp uğraş göstermektir, takdir, elbette Cenabıhakk'a aittir."

İmanın gönüllerde kök salmasının, esaslarını hayata yansıtmaktan geçtiğini dile getiren Erbaş, "İnandığımız değerleri yaşamaya ve yaşatmaya çaba edelim. Bütün canlıların elimizden ve dilimizden güvende olmasına itina gösterelim. Kul ve kamu hakkını, yetimin malını koruyup gözetelim. Etrafımıza sevgi ve muhabbet dağıtalım. İyilik yaptığımızda sevinip hamdedelim, musibet yaptığımızda ise üzülüp pişmanlık edelim. Unutmayalım ki dünya ve öbür dünya mutluluğu, hakkıyla Rabb'ine itaat eden, içtenlikle iman esaslarına sarılan, ihlasla ibadetlere aralıksız ve hoş ahlaktan taviz vermeyen müminlerin olacaktır." ifadelerini kullandı.

Erbaş, hutbenin ardından dua etti ve cuma namazını kıldırdı.

Kaynak: Diyanet Haber

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/90-bin-camide-okunan-cuma-hutbesinde-iman-vurgusu-yapildi.html