A'lâ Suresi 1. ayeti ne anlatıyor? A'lâ Suresi 1. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

A'lâ Suresi 1. Ayetinin Arapçası:

سَبِّحِ اسْمَ رَبِّكَ الْاَعْلٰىۙ

A'lâ Suresi 1. Ayetinin Meali (Anlamı):

Yüceler yücesi Rabbinin ismini tesbih et; onu her türlü kusurdan ve ortaktan uzaktan tut.

A'lâ Suresi 1. Ayetinin Tefsiri:

“Tesbih”; ulu Allah’ın, şanına ve şerefine layık olmayan önad ve vasıflardan uzak tutulması ve arındırılmasıdır. اَلْاَعْلٰى  (A‘lâ) sıfatı, mekan itibariyle yüksek elde etmek anlamında yok, ezici zorlama ve iktidar sahibi almak anlamındadır. Bu bakımdan “A‘lâ” ayrıca “Rabb” keza de “ad” kelimelerinin sıfatı olabilir. Buna kadar mâna: “Ulu Rabbinin ismini” veya “Rabbinin ulu ismini tesbih et” olur. Bu bakımdan ulu Allah Kur’ân-ı Kerîm ve sünnette vasfedilen isimlerle anılmalı, mâna bakımından noksanlık açıklayan ve yanlış anlaşılmalara sebep olan ad ve sıfatlarla anılmamalıdır. Allah için kullanılan ad ve sıfatlar, Allah’a kullanıldığı gibi yaratıklara verilmemelidir. Ayrıca Allah’ın isimlerini tâzimle anmak gerekir. Bu isimler alay ile, hafife alınarak fuzûli işlerin yapıldığı uygunsuz yerlerde anılmamalıdır. İmam Malik (r.h.) ile alakalı şu nükte ne dek mühimdir:

Anlatıldığına tarafından İmam Malik, bir dilenci para istediğinde, belki vermeye gücü yetmiyorsa, başkalarının dediği gibi “Sana Allah versin” demez, dilenci de bir şey söylemeden kızgın bir halde çeker gidermiş. O, öteki halk müziği gibi davrandığında, dilencinin sırf bu sebepten ötürü Allah’a ayaklanma edebileceğinden çekinirmiş.

Allah Resûlü (s.a.s.) bu âyet-i kerîme nâzil olduktan sonra secde ederken سُبْحَانَ رَبِّيَ الأعْلٰي (Sübhâne Rabbiye’l-a‘lâ) denmesini; Vakıa sûresinin son ayetinin inmesinden sonradan da rukû ederken سُبْحَانَ رَبِّي الْعَظ۪يمِ (Sübhâne Rabbiye’l-azîm) denmesini istemiştir. (Ebû Dâvûd, Salât 147; İbn Mâce, İkâme 20)

Âyet-i kerîmede “Rabbini” değil “Rabbinin ismini tesbih et” emri vardır. Çünkü bu dünyada Allah Teâlâ’nın zâtı bizim zihin ve zihinlerimizin doğrudan doğruya yönelip seziş etmesinden çok yücedir. O’nu tanımamız oysa sıfatlarına kötüye işaret eden isimler ve bunların görülen eserleri yoluyla olmaktadır.

Ulu Rabbin ismini tesbih etmemiz emredildikten daha sonra, O’nun her an tesbih ve tenzihe değer olduğunu gösteren fiilleri ve eserleri sıralanmaktadır. Bu eserler üzerinde ciddi olarak durulduğu takdirde, Cenâb-ı Hakk’ın laf kalıplarına sığmayacak derecede yüce olduğu anlaşılacaktır:

A'lâ Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

A'lâ Suresi 1. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/ala-suresi-1-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html