A'lâ Suresi 4. ayeti ne anlatıyor? A'lâ Suresi 4. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

A'lâ Suresi 4. Ayetinin Arapçası:

وَالَّذ۪ٓي اَخْرَجَ الْمَرْعٰىۙۖ

A'lâ Suresi 4. Ayetinin Meali (Anlamı):

O ama, yeşillikleri, otlakları, meyve ve ekinleri çıkardı.

A'lâ Suresi 4. Ayetinin Tefsiri:

O yüce Rab, hiçbir varlığı başıboş bırakmamış, yarattığı her şeye bir vazife vermiş ve o vazifeye kadar hepsini yönlendirmiştir. Yani Allah, keza yaratıcı keza de yol gösterici olmaktadır. Ulu Allah göğe, yere, aya, güneşe, yıldızlara yol gösterdiği gibi; meleklere, cinlere, insanlara, hayvanlara, bitkilere de yaratılış gayelerine uygun olarak yol göstermektedir. Bu hikmete dayalı olarak tüm varlıklar görevlerini yerine getirirler. Arı, yaratıldığı günden beri petek petek bal yapıp insanlara ikram eder, görevini hiç aksatmaz. Koyun sabahtan akşam şarıl şarıl süt verir. Meyve ağaçları Allah’ın emrine uyarak köklerini toprağın derinliklerine salarlar, yerleşip büyürler sonradan da dal budak tutarak her renkten ve her tattan çeşit çeşit sebze meyve verirler. Yeryüzünü, havayı, suyu, tüm canlıları teker teker ele alıp bu şekilde analiz etmek mümkündür.

İnsan için iki türlü “hidâyet: yol bakış” sözkonusudur. Birincisi yaratılmasından büyüyüp olgunlaşıncaya, vefat edip kabre girinceye değin kendi iradesine yok, en ince ayrıntısına kadar Allah’ın iradesine alt olarak hareket etmesi; göz, kulak, burun, boğaz, beyin, kalp, mide, ciğerler, kaslar, damarlar gibi bütün organların kendi görevlerini yapmalarıdır. Bunları çalıştırmak insanın kedi elinde değildir, Allah’ın iradesine tabi olarak meydana gelen olaylardır. Bu yol bakış, insan şuurunun açık havada akım etmektedir. İkinci yol manzara ise insanın aklı ve zihnî hayatıyla ilgilidir. Burada birincisinden fazla öbür bir yol gösterme sözkonusu olup, bu bakımdan insana geniş bir özgür tanınmıştır. Fakat yine de bu özgürlüğünü faydasına olacak en ideal şekilde kullanabilmesi ve istikametini tayin edebilmesi için peygamber yollamak ve kitap indirmek suretiyle yol göstermiştir.

Dördüncüsü:

A'lâ Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

A'lâ Suresi 4. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/ala-suresi-4-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html