Oruçlu kimse abdest alırken kusur ile boğazına su kaçırırsa orucu bozulur mu?

Orucun bozulması konusunda kusur; abdest sırasında ağzını çalkalarken isteği dışarıda boğazına su kaçması örneğinde olduğu gibi, orucu bozan fiilin orucu bozma kastına dayalı olmayarak meydana gelmesidir. Orucu bozan fiilin hataen yapılması orucu bozar ve yalnızca kazayı gerektirir.

Hataen boğaza su kaçması, oruçlu bulunulduğu hatırda değilken meydana gelirse, unutarak üretilmiş hükmünü alır ve oruç bozulmaz (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 222). Bir sahabî Resûlullah’a (s.a.s.), “Ey Allah’ın Resulü! Oruçlu iken unutarak yiyip içtim. Orucum bozuldu mu?” diye sormuş. Resûlullah (s.a.s.) da, “(Hayır bozulmadı) Allah seni yedirip içirdi.” (Ebû Dâvûd, Savm 39) cevabını vermiştir.

Şafii mezhebine tarafından ise; abdest ya da gusül alırken ağız ve buruna eksik miktarda alınan su, elde olmayarak boğazdan inerse oruç bozulmaz. Oysa serinlemek ya da suyla oynamak veya abdest ve gusülde gereğinden artı gösterişli bir şekilde ağza ve buruna su almak gibi meşru olmayan bir sebeple su boğazdan aşağıda inerse oruç bozulur. Çünkü bu durumda oruçlu kişi kendisine emredilmeyen bir işi yapmıştır (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, I, 629-630).

İslam ve İhsan

Oruçluyken Boğaza Su Kaçmasından Şüphe Edersek, Tekrar Oruç Tutmamız Gerekir mi?

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/abdest-alirken-agzimiza-su-kacarsa-oruc-bozulur-mu.html