Kumluca’ya bağlı tatil merkezi Adrasan Mahallesi Seylemit mevkiinde dün saat 11.00 sıralarında başlayan orman yangını, gece boyu müdahaleyi sürdüren kara ekiplerinin çalışmasının ardından sabah saat 07.00 sıralarında kontrol altına alındı. Bu sabah ise 4 helikopter ve 2 uçağın da katıldığı soğutma çalışması başlatıldı. Yangının kontrol altına alınmasında rüzgarın etkisini yitirmesi, nem oranının yükselmesi ve kara ekipleri sayısının artırılmasının etkili olduğu belirtildi. Yanan alan miktarı ise 150 hektarı geçti.

 BAKAN EROĞLU: KUMLUCA'DAKİ YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Adrasan ve Kumluca'daki yangınlarla ilgili açıklama yaptı. Eroğlu, "Kumluca'daki yangını söndürmüştük ama sabahleyin rüzgarın ters dönmesi neticesinde tekrar alevlendi. Ama şu anda Kumluca'daki yangını kontrol altına aldık" dedi. Eroğlu, ekiplerin Adrasan'a yönlendirildiği bilgisi verdi.

BÜTÜN OTELLER RİSK ALTINDAYDI

 Eroğlu, "Otelleri korumak için orman teşkilatı kendine has, dünyada ilk defa uyguladığı metotla oradaki bütün otelleri yanmaktan kurtardı, yoksa oteller büyük bir risk altındaydı."

YANGININ ÇIKIŞ SEBEBİ BU MU?

Yangının çıkış sebebiyle ilgili soru üzerine Eroğlu, "Elimizde net hiçbir veri yok. Bununla ilgili Antalya Valiliği, emniyet teşkilatı ve jandarma çok sıkı bir çalışma yapıyor. Biz şu anda sadece bütün gücümüzle yangını söndürmek için gayret ediyoruz. Adrasan'daki yangının muhtemelen o civardaki bir serada bir takım maddeleri dışarı atıp yakmak isterken çıktığı şeklinde bir ihbar geldi ama net bir şey değil" değerlendirmesini yaptı.

ADRASAN’DA 150 HEKTARIN ÜZERİNDE ALAN YANDI

Öte yandan, Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, Adrasan’daki yangını söndürmek için tüm Türkiye’deki ekipmanlarını Antalya’ya yığdıklarını belirtti. Adrasan’da şu ana kadar 150 hektarın üzerinde alanın yandığını aktaran İsmail Üzmez, "Kumluca Erentepe’deki yangını kontrol altına aldık. Olimpos’ta çok şiddetli rüzgar var. Uçakları helikopterleri buraya yönlendirmemize rağmen aşırı dağlık olması nedeniyle zorluk yaşadık. Olimpos yangınının insanlara ve yerleşim yerlerine zarar vermemesi için karşı ateşle istikametini çevirdik. Yangını tepelere doğru aktardık. 100 arazöz, 20 dozer, uçak, helikopter ve 500’ün üzerinde personelimizle bu yangını söndürmek için sabaha kadar çalışacağız" diye konuştu.

7 EV KÜLE DÖNDÜ

Öğle saatlerinde alevlerin başlangıç noktasına yakın ormanlık alanın denize uzak bölümdeki Seylemit Mahallesi’nin bir bölümünde 7 ev tamamen kül oldu. Mahalle sakinlerinin alevlerin yaklaşması üzerine tahliye ettiği evler tamamen kül oldu. Kullanılamaz hale gelen evlerde yaşayanlar, alevlerin söndürülmesinin ardından mahallerine geldi. Yanan evlerini, eşyalarını gören ev sahiplerinin üzgün olduğu gözlendi. Evlerin yanındaki ahırlarda ise yaklaşık 50 küçükbaş hayvan ile tavuklar telef oldu. Mahalle sakinlerinden Durmuş Üraz, orman yangının mahallesine yaklaştığında evini alevlerden korumak için çaba sarf ettiğini anlattı. Yanan evlerin akrabalarına ait olduğunu dile getiren Üraz, kendisine ait 40 koyunun bulunduğu ahırın yandığını ve hayvanlarının telef olduğunu söyledi. Mahalledeki 7 evin yanmasından büyük üzüntü duyduğunu anlatan Üraz, evlerde yaşayanların zor durumda kaldığın belirtti.



BAKAN BÖLGEYE GİTTİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kumluca İlçesi’nde Erentepe ve Adrasan mahallelerinde çıkan yangınlar hakkında Kumluca Kaymakamı Polat Kara’dan bilgi aldı. Kumluca Devlet Hastanesi toplantı salonundaki toplantıda Kaymakam Kara, yangınların son durumu hakkında bilgi aktardı. Buradaki toplantıya, Bakan Çavuşoğlu’nun yanı sıra, Ak Parti Antalya milletvekilleri İbrahim Aydın ve Atay Uslu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Menderes Türel, Kumluca Belediye Başkanı Ak Partili Hüsamettin Çetinkaya ve çeşitli kurumların müdürleri katıldı. Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından Bakan Çavuşoğlu ve yanındakiler Erentepe Mahallesi’ndeki bir kahvehanede vatandaşlarla bir araya geldi.



DEVLET OLARAK YARDIM EDECEĞİZ

Bakan Çavuşoğlu, vatandaşlardan zararı hakkında bilgi aldı. Bakan Çavuşoğlu, "Yangında zarar görenlere devlet olarak yardım edeceğiz. Zararınızı karşılayacağız. Yeter ki sizlerin canına bir şey olmasın. Allah devletimize zeval vermesin" dedi. Bölge sakinleri Bakan Çavuşoğlu’dan mahalle içindeki enerji nakil hatlarının bir an önce yenilenmesini ve yine mahalle içine yapılacak sulama göletinin hayata geçirilmesini istedi. Bakan Çavuşoğlu, isteklerin ihale sürecinin tamamlanmasından sonra yerine getirileceğini kaydetti. Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez’in, "Bir vatandaşımızın sorumsuzca yaktığı ateşin cezasını çekiyoruz, sera atıklarınızı rasgele yerlere dökmeyiniz" sözlerini hatırlatan bir mahalle sakini, "Yangını biz çıkarmadık. Çünkü aynı noktada 4 defa yangın çıktı. Burada vatandaşları suçlayıp elektrik kurumunu temize çıkarmayın" dedi.

Bu sözler üzerine Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, "Medyada çıkan her söze itibar etmeyin. Sorun anlaşılmıştır. Gereğini yerine getireceğiz, fazla tartışmaya gerek yok" diye konuştu. Bakan Çavuşoğlu, bölgedeki incelemenin ardından helikopterle Kumluca’dan ayrıldı.

OLİMPOS BOŞALTILIYOR, TATİLCİLER YAŞANANLARI ANLATTI

Antalya'da Kumluca'nın ardından Adrasan’da başlayan yangın rüzgarın da etkisiyle Gökçealan mevkisine kadar ilerledi. Yangın nedeniyle Olimpos boşaltılıyor. Bölge sakinlerinden Yüksel Serin, "Öğlen 13.30'da yangın başladı. Gökçelanı, köprüyü, barajı geçti. Olimpos'a geldi. 20 yıldır burada yaşıyorum. Alevler eve 300 metre kaldı. Biz kendimiz tedbir amaçlı boşaltık" dedi. Levent Arslantaş "Yangın Adrasan'ın üst tarafında başladı. Bahçede ağaçları suluyordum. Birden elektrikleri kesildi ve dumanlar yükselmeye başladı. Baktım her yerde duman var. Evimiz de yakında olduğu için çıktık. Arkadaşlarımız evlerini boşaltıyor. Ormana yakın yerlere boşaltın diye talimat geldi. Şu an yanan yer Musa Dağı" diye konuştu. İstanbul'dan Adrasan'a tatile gelen Selnaz Başkan ise, "Sabah haber aldık yangın başladı diye. Yangının olduğunu haber alınca yollar kapandı. Olduğumuz yerde beklemeye başladık. Ne olur ne biter diye haber bekledik. Jandarma anons yapmaya başladı 'boşaltıyoruz' diye. Herkes tası tarağı toplayıp acilen boşalttı. Tam tepedeydi yangın şimdi vadiye indi. Çok kötü gözüküyor. Bizim konakladığımız yere çok yakın" diye konuştu.