Afganistan’da uygun yardımı almadıkları takdirde asgari 1 milyon çocuk bu kış soğuktan ve açlıktan ölme riskiyle karşı karşıya bulunuyor.

Afganistan’da bazı aileler çocuklarını doyurmak için jurnal yiyecek bulamazken, bir takım çocuklar da beceriksiz beslenme nedeniyle hastanelerde yatıyor. Indira Gandhi Çocuk Hastanesinde yetersiz beslenme bölümünden sorumluluk sahibi Dr. Muhammed Belli Şerifi, ülkede yaşanan hesaplı kriz ve yoksulluğun çocuklara olan etkisini değerlendirdi.

Hastanede onlarca çocuğun beceriksiz beslenmeden kaynaklanan hastalıklar nedeniyle tedavi gördüğünü bildiren Şerifi, “Bu hastalığın nedeni halkın maddesel durumunun fena olmasıdır. İnsanlar çocuklarına bakamıyor, sağlıklı besleyemiyorlar.” dedi.

Çocukların, yeterli protein alamadıkları için ishal ve benzer hastalıklara yakalandıklarını dile getiren Şerifi, “Çocuklardaki açlık ve eksik beslenme halsizliğe yol açıyor ve bu durum çocukların gözlerinin çevresinde siyahlığa niçin oluyor.” ifadelerini kullandı.

Ülkedeki siyasi istikrarsızlık nedeniyle devlet dairelerinde çalışanların yaklaşık 4 aydır maaş alamadıklarına dikkat çekici eden Şerifi, “Kışın gelmesiyle hastalıklarda çoğalma olacaktır. İnsanlar maaş alamıyor, işsizlik ve fakirlik hat safhada. Çocukların durumu tehlikede. Milletlerarası topluluklardan Afgan halkına takviye etmelerini istiyoruz.” diye konuştu.

“BUGÜN ÇOCUKLARIMIN YİYECEĞİ DEĞIL”

Afganistan’da yaşanan kuraklık, kırsal bölgelerdeki yoksulluğun daha da artmasına niçin oldu. Kabil’e 5 kilometre uzaklıktaki Budhak köyünde bir takım aileler çocuklarına ekmek bulmakta zorlanıyor. Tek göz kerpiç bir evde 5 çocuğuyla yaşamış 25 yaşındaki anne Felvaşa Feriba, çocuklarına verecek yiyeceklerinin olmadığını söyledi.

Feriba, “Bu tek göz kerpiç evde hayat sürdürüyoruz. Elektrik, su değil. İşsizlik var. Yiyeceğimiz değil. Çocuklarımın kışlık giysisi değil. Yedirecek ve giydirecek bir şeyimiz olmadığı için çocuklarım ağlıyor.” dedi.

Baba Gulam Hasan da gündelik emekçi olarak çalıştığını, bir gün iş bulursa 10 gün iş bulamadığını belirtti. Mutfak ve banyonun kullanılamaz halde olduğu gözlenen evde un, şeker ve yağ gibi esas gereklilik maddelerinden hiçbirisinin olmadığı dikkati çekti.

Feriba, çocuklarının yaşadığı zorluklarla ilgili şunları anlattı:

“Bugün çocuklarımın yiyeceği değil. Yarına da yiyecek bir şeyimiz yok. Kış için de bir şeyimiz yok. Ne soba ne odun ne de kömür. Çocuklarım kışın hastalanırsa doktora götürecek paramız değil. Çocuklarımın geleceğinden endişe duyuyorum, fazla üzülüyorum.”

Afganistan’ın genelinde yaşanan altyapı sorunu Budhak köyünde de göze çarpıyor. Hastalıklara yol açma tehlikesi yer alan atık sular, köyün sokaklarının ortasından akıyor. Çocuklar kirli suların aktığı sokaklarda oynuyor.

Ülkedeki iç savaş sırasında niyet gözetmeksizin köye atılan bir havan topu nedeniyle 15 yaşındayken sol kolundan sakatlanan 35 yaşındaki Zermine Arselehan, kocasının üç yıl önce Kabil’deki bir bombalı saldırıda hayatını kaybettiğini ve 4 kız çocuğuyla yaşam mücadelesi verdiğini açıklama etti.

“SABAHLEYIN BİR ŞEY YEMEDİK”

En büyük kızının 14 yaşında olduğunu dile getiren Arselehan, “Kocamın vefatından sonra, ailemize bakacak kimse yoktu. Tek göz odada yaşıyoruz. Kira verebilmek için gelirim yok. Elektriğimizi de parasını ödeyemediğimiz için kestiler.” dedi.

Arselehan, “Sabah bir şey yemedik. Akşam için azıcık patates var onları haşlayıp çocuklarıma yedireceğim. Yağımız olmadığı için yemek yapamıyorum.” ifadelerini kullandı. Köy muhtarı Ab Gani, köyde 300 ailenin yaşadığını, bu ailelerden takriben yarısının gıda sıkıntısı çektiğini aktardı.

Gani, ülkedeki iç savaş döneminde köyün aleyhinde gruplar aralarında çıkan çatışmaların arasında kaldığını, laf konusu çatışmalarda atılan havan topu ve bombalar nedeniyle çoğu evin yıkıldığını belirtti. Onlarca ölü ve yaralının yanı sıra 20’den artı kişinin de o günlerde kol ya da bacaklarını kaybederek sakatlandığını belirten Gani, köylerindeki fakir ailelere destek yapılmasını istedi.

Afganistan’ı 1979 yılında işgale kalkışan Sovyetler Birliği’yle savaş yaklaşık 10 sene sürdü. Rus güçlerine karşı savaşan Afgan gruplar, 1996’ya kadar iktidarı ele geçirmek için birbirleriyle savaştı. İç savaş sebebiyle ülkedeki idare boşluğu, asayiş ve sosyal sorunların artması Taliban’ın hakimiyetinin önünü açtı.

ABD’nin 2001’de Afganistan’ı işgali Taliban yönetimine son verirken ülkedeki değişkenlik ve çatışmaların artmasına niçin oldu. Takriben 42 yıl süren savaşlar ve siyasal istikrarsızlık, Afgan halkının idareli ve sosyal yönden gerilemesine yol açtı.

1 MİLYON ÇOCUK ÖLME RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, pazartesi yaptığı açıklamada, “Afganistan’daki insani ve sosyo-hesaplı durum çöküşün eşiğinde. Norveç Mülteci Konseyine kadar, uygun yardımı almadıkları takdirde en az 1 milyon çocuk bu kış soğuktan ve açlıktan ölme riskiyle aleyhinde karşıya. Bekleyip göremeyiz. Harekete geçmemiz ve süratli hareket etmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: AA

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/afganistanda-aclik-uyarisi.html