Ahkam-ı Şeriyye nedir? “Ahkam-ı Şeriyye” veya “Ahkam-ı İslamiyye” diye bilinen İslam dininin hükümleri nelerdir?

Ahkam-ı Şeriyye, “İslâm hukûkunda îtikâd, ibadet, muamelat ve cezalara ait hükümler” demektir.

AHKAM-I ŞERİYYE (İSLAM DİNİNİN HÜKÜMLERİ)

10 maddede Ahkam-ı Şeriyye (İslam dininin hükümleri):

Ramazan’da yolcu isterse oruç tutabilir, isterse tutmayıp kazâ eder. Zîrâ Efendimiz (s.a.v) Medîne’den Kedîd’e kadar oruç tutmuşlar, oradan daha sonra tutmamışlardır. (Buhârî, Savm, 35) Allah Rasûlü (s.a.v) hafifçe sekiz rekât Duhâ namazı kılmışlardır. Bu namaz sünnet-i müekkededir.

Ümmü Hânî bint-i Ebî Tâlib (r.a) şöyle buyurur:

“Mekke fethi senesi Rasûlullâh (s.a.v) Efendimiz’in yanına gittim. Baktım yıkanıyorlardı. Fâtıma (r.a) da kendilerini setrediyor, bir perdeyle örtüyordu. (Selâm verdim.) Efendimiz (s.a.v):

«‒Bu gelen kimdir?» diye sordular.

«‒Benim, Ümmü Hânî» cevâbını verdim.” (Buhârî, Gusül, 21)

“Rasûl-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) çaprazlama bağladığı bir tek kumaş içinde sekiz rekât namaz kıldılar. Namazdan çıktıkları vakit:

«‒Yâ Rasûlâllâh, anamın oğlu benim ahd ve eman verdiğim filânı, İbn-i Hübeyre’yi katledeceğini söylüyor!» dedim. Rasûlullâh Efendimiz (s.a.v):

«‒Yâ Ümmü Hânî’, senin ahd ve emân verdiğine biz de ahd ve emân verdik!» buyurdular. O kıldıkları namaz Duhâ namazı idi.” (Buhârî, Salât, 4)

İmam olmaya en lâyık birey, Kur’ân’ı daha pozitif ezberleyen ve bilendir. Kadınların verdiği emân kabul edilir. Mütʻa nikâhı haram kılınmıştır. (Müslim, Nikâh, 20-32) Malın üçte birinden fazlasını vasiyet etmek câiz değildir. Bayan kocasının malından mâruf üzere kendisinin ve evlâtlarının nafakasını alabilir. İçki, meyte ve put satış haramdır. Beyaz saçlara kına yakılabilir, koyu siyah olmamak şartıyla münasip bir şekilde boyanabilir. Devlet başkanına ulaşan hadler husûsunda şefaatte bulunmak haramdır. Hırsızlık yapan asilzade kadının affını dilemek gibi…

Mekke fethedildikten sonra şirkin kumandanlığına Hevâzin ve Sakîf kabileleri sarıldı. Bu sebeple Mekke fethinden sonradan Huneyn Gazvesi ve Tâif kuşatması yapıldı.

Kaynak: Dr. Murat Kaya, Siyer-i Nebi.

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/ahkam-i-seriyye-islam-dininin-hukumleri.html