Kimler imamlık yapabilir? Hadisi şerifi nasıl anlamalı ve amel etmeliyiz?

Abdullah İbni Mes’ûd radıyallahu anh’den rivâyet edildiğine tarafından  Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem  şöyle buyurdu:

“aklı başında ( ve imamlık yapacak durumda) olanlarınız ( namazda ) benim derhal arkama dursun. Sonra bu vasıflarda onları takip edenler dursunlar. ( Peygamber aleyhisselâm bu cümleyi üç kere tekrarladı. Namazda) Çarşı-pazarlardaki keşmekeş (ve kargaşaya benzemek) den sakının!” (Müslim, Salât 123. Keza bk. Ebû Dâvûd, Salât 95;  Nesâî, Salât 54; İmâmet 23, 26; İbni Mâce, İkâmet 45)

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Bu hadîs-i şerîf, camide namaz saflarının nasıl düzenlenmesi gerektiği konusunda önceki hadiste belirtilen hususları aynen baştan etmekte, durumu tamamen anlatabilmek için, çarşı-pazardaki karışıklığa benzememek gerektiğini ilâve etmektedir.

 Sahiden de çarşı-pazar yerlerinde âlim-cahil, kadın-erkek, çoluk-çocuk allak bullak bir haldedir. Mâbedlerde safların böylesine tesadüfen düzenlenmesi kesinlikle düşünülemez. Hâdisimizdeki “sakınma“ya, çarşı-pazarlardaki gibi şamata etmemek, bağırıp çağırmamak da dahildir. Yani cami ve mescidlerin, toplumda bulunması zorunlu “i’tibar çizgisi“ni yansıtan bir düzeni ve sükûneti bulunmalıdır. İşte bu i’tibar veya haysiyet çizgisinin başlangıç noktası, çarşı-pazarda geçerli olan ekonomi ve para değil; ilim, fazilet, yaşca soylu davranış gibi dinî ve insânî meziyetlerdir.

Hadisten Çıkarmamız Gereken Dersler Nelerdir?
Cami ve cemaat düzeni, dinimizdeki şeref çizgisinin göstergesidir. Toplumdaki haysiyet sıralaması, bu düzene parelel olarak düşünülmelidir. Mâbedlerde, çarşı-pazar karmaşasına yer verilmez. Çarşı-pazarda davranıldığı gibi davranılmaz.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Cemaate İmamlık Yapacak Kişide Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/akli-basinda-olanlariniz-hadisi.html