Al-i İmran suresi 39. ayetinde Zekeriya Aleyhisselam’a ne müjdelenmektedir? Al-i İmran suresi 39. ayet meali ve tefsiri.

Kur’lahza-ı Kerim’de şöyle buyrulur:

“Zekeriya, mâbette durmuş namaz kılarken melekler ona şöyle seslendi: «Allah sana Yahya isminde bir evladın olacağını müjdeliyor. O, Allah’tan bir kelime olan İsa’yı doğrulayacak, ayrıca kavminin efendisi olacak, dünya zevklerinden uzakta bir hayat sürecek, hem de sâlih kullar arasından seçilmiş bir peygamber olacaktır.»” (Âl-i İmrân sûresi, 39)

Hz. Zekeriya, Meryem’in yanına gördüğü hârikulâde hallerden etkilenerek, kendisi yaşlı ve hanımı da kısır olmasına karşın Cenâb-ı Hak’tan pak bir zürriyet, sâlih bir evlat istedi. Allah Teâlâ da, onun duasını kabul buyurdu ve kendisine Yahyâ’yı ihsan etti. Âl-i İmrân sûresi 39. âyet-i kerîmede Hz. Yahyâ’nın dört mühim hususiyetine uyarı çekilmektedir:

Allah’tan bir sözcük olan Hz. İsa’yı onaylama edici olması. Hz. İsa, yetim bir şekilde sırf Allah Teâlâ’nın “Ol!” emriyle dünyaya geldiği için “kelime” olarak isimlendirilmiştir. Bu onaylama, Yahyâ’nın esas karnına düşmesiyle başlamıştır. Çünkü hayız ve nifastan kesilmiş, kısır, çok ihtiyar bir kadının gebe kalması âdetullâha aykırı bir durumdur. Dolayısıyla Yahyâ, Cenab-ı Hakk’ın âdete aykırı şeyler yaratabileceğine ve dilediğini yapabileceğine gerçekten bir şâhittir. Şu halde burada Meryem’in de, olağan şartların dışında hamile olabileceğini bir onay sözkonusudur. Seyyid olması. Hz. Yahyâ mü’minlerin efendisi; ilim, hilim, kerem, ibâdet ve takvâ hususlarında toplumun önderi; bâtıla tenezzül etmeden en güzel şekilde insanların rızâsını kazanabilen; yaşıtlarına üstün ve liderliğe layık bir insandı. Çünkü o, hiçbir hatâya bulaşmamış, hiçbir günahla kınanmamış ve hiçbir mâsiyeti de istek etmemiştir. Hasûr olması. اَلْحَصُورُ (hasûr); nefsine hâkim; kudreti olduğu halde nefsini bütün şehvetlerden, arzulardan hapseden, muhâfaza eden, bunu fazlasıyla ve lâyıkıyla yapan demektir. Sâlihlerden bir peygamber olması. اَلصَّلَاحُ (salâh), hayrın her türlüsünü içine alan bir sıfattır. Hz. Yahyâ, peygamberlerin sulbünden gelmiş, sâlihler içinde yetişmiş ve vakti geldiğinde de ilâhî vahye mazhariyetle peygamberlik rütbesine erişmiştir.

Kaynak: www.kuranvemeali.com

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/al-i-imran-suresi-39-ayet-meali-ve-tefsiri.html