Alak Suresi 16. ayeti ne anlatıyor? Alak Suresi 16. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Alak Suresi 16. Ayetinin Arapçası:

نَاصِيَةٍ كَاذِبَةٍ خَاطِئَةٍۚ

Alak Suresi 16. Ayetinin Meali (Anlamı):

Evet, o yalana ve günaha batmış perçeminden.

Alak Suresi 16. Ayetinin Tefsiri:

Eğer o azgınlar, tuttukları bu hatalı yoldan vazgeçmezlerse, Cenâb-ı Hak bir gün onların yakasına yapışıp hesap soracaktır. İmtihan gereği bir müddet dünyada hür bıraksa da, sonunda hak ettikleri cezayı mutlaka verecektir. “Kakül”den kasıt, o azgın, palavracı ve inkârcı kişinin kişisel olarak kendisidir. “Perçemden yakalama” ifadesi de, “onu yakalayıp cehenneme atma, yüzünü kara tümdengelim, yüzünü damgalama, alçaltma” mânasında kullanılır. Allah bu gibilerin dünyada da âhirette de cezalarını verecektir.

Rivayete tarafından Resûlullah (s.a.s.) Mâkâm-ı İbrâhim’de namaz kılmakta idi. Ebu Cehil yanına gelip: “Ey Muhammed ben seni bundan menetmedim mi? diyerek Efendimiz (s.a.s.)’i tehdit etmeye başladı. Resûlullah da ona sert bir şekilde karşılık vererek “Sen kim oluyorsun” anlamında sözler söyledi. Bunun üstüne Ebû Cehil: “Sen de biliyorsun ki, bu Mekke vadisinde taraftarı, yandaşları benden daha artı olan kimse yoktur” tehdidini savurdu.  Bunun üstüne “O zaman  gitsin de  yardıma çağırsın taraftarlarını! Biz de onu cehenneme sürmeleri için zebânileri çağıracağız” (Alak 96/17-18) âyetleri nâzil oldu. (Tirmizî, Tefsir 96/2) Böylece Allah Teâlâ, Rasûlü’ne karşı meydan okuyan o azgının haddini bildirmiş, aczini ortaya çıkarmıştır.

Öyleyse:

Alak Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Alak Suresi 16. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/alak-suresi-16-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html