Alak Suresi 2. ayeti ne anlatıyor? Alak Suresi 2. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Alak Suresi 2. Ayetinin Arapçası:

خَلَقَ الْاِنْسَانَ مِنْ عَلَقٍۚ

Alak Suresi 2. Ayetinin Meali (Anlamı):

O insanı rahim duvarına tutunan aşılanmış bir hücreden yarattı.

Alak Suresi 2. Ayetinin Tefsiri:

Âyette bahsedilen اَلْعَلَقُ (alak) kelimesi, insanın yaratılış safhalarından bir devreye sinyâl eder. Hac suresinin 5. ayetinde ve Mü’minûn suresinin 14. ayetinde “nutfe” safhasından daha sonra “ilgi” safhası geldiği açıklama edilmektedir. Dolayısıyla “alaka”, karışık nutfe oluşumundan sonraki safhadır. Bu evre “girift nutfe”nin yani “döllenmiş yumurta”nın rahme asılmasıyla başlar. Zaten “ilgi” sözlük olarak ilişmek, yapışıp tutunmak, bağlı olmak anlamlarına kazanç. Bu hususta, aynı zamanda bir tıp doktoru olan Maurice  Bucaille şu açıklamayı yapar: “Yumurtanın döl yatağına yerleşmesi, onun pürtüklü özelliği sayesinde gerçekleşir. Bu pürtükler, yumurtanın reel uzantıları olup, toprağa yerleşen kökler gibi, yumurtanın gerekli gelişimini karşılamak nedeniyle, ihtiyacı olan elemanları olmak üzere organın derinliklerine doğru dalar. Bu oluşumlar, yumurtayı kelimenin bütün anlamıyla döl yatağına yapıştırır. Bunların bilinmesi ise, ama çağımızda gerçekleşmiştir. Bu kelimeye «kan pıhtısı» veya «yapışıklık» anlamı devretmek yerinde değildir. İnsan, asla kan pıhtısı safhası geçirmemiştir. Dolayısıyla kelimenin birincil anlamı «asılıp tutunan bir şey» aramak olup, bugün tamamen tesbit edilen reel duruma da tam tamına uygundur.” (Kitab-ı Mukaddes, Kur’lahza ve Bilim, s. 300-301)

“Alak” ve “alâka” aynı kökten gelmektedir. Bu yüzden “alak” kelimesi insanın maddî yaratılışının başlangıcını ifade etmekle birlikte, “rûhî bir alâka” mânasından hareketle yaratılışın başlangıcının maddî mânevî bütün safhalarını ihtiva eder. bununla birlikte okuyup öğrenme ve öğretmenin de ruhî bir muhabbet ve alâka ile gerçekleşeceğine göze çarpan eder. Diğer bir mâna da, yaratılışın başlangıcının alâka ve muhabbet olmasıdır. Öğrenmenin de, öğretmenin de muhabbete alt olduğu ihsas ettirilir. Allah’a inanmanın, O’nu tanımanın ve O’nun rızâsına erişmek için çalışmanın aslı ve esası muhabbettir.

Bütün bu sırları çözmek ve Rabbin sınırsız lutf u keremine erişmek için yeniden “okuma”nın gerekliliğine işarette bulunmak üzere buyruluyor ki:

Alak Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Alak Suresi 2. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/alak-suresi-2-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html