Hz. Aişe (r.a) ve Peygamber Efendimiz (s.a.v.) arasında geçen soru, cevap ve ders almamız gereken bir hadisi şerif. Peygamberimiz (s.a.v) en sevgili iken neden kendini bu değin yoruyordu? Hadisi şerifi nasıl anlamalı ve amel etmeliyiz?

Âişe radıyallahu anhâ şöyle dedi:

Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem geceleyin kalkıp ayakları şişinceye dek namaz kılardı. Bunun üstüne ona:

- Yâ Resûlallah! Senin geçmiş ve gelecek bütün hataların bağışlandığı halde niye böyle kendini yoruyorsun? dedim.

Bana cevâben:

- “Allah’a şükreden bir kul olmayayım mı?” buyurdu. (Buhârî, Tefsîrû sûre (48), 2; Müslim, Münâfikîn 81. Diğer kaynaklar için bk. 1163 numaralı hadis.)

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Peygamber Efendimiz’in geceleri kendisini yorgun düşürecek şekilde ibadet etmesi, ayakları çatlayıncaya veya baldırı şişinceye (Buhârî, Teheccüd 6) değin uzun süre kıyamda kalması Hz. Âişe annemizi pek üzüyordu. Onun günah korkusuyla ya da bağışlanma arzusuyla ibadet ettiğini düşünüyordu. Bu sebeple Resûl-i Ekrem Efendimiz’e Fetih sûresinin ikinci âyetindeki “Allah, senin geçmiş ve gelecek kusurlarını bağışlar” müjdesini hatırlattı. “Allah senin geçmişte yaptığın, gelecekte yapabileceğin tüm hatalarını bağışladığı halde kendini neden bu dek yoruyorsun?” diye sordu. Allah’ın Resûlü de, bu büyük lutuf aleyhinde gürültüsüz kalamayacağını, Cenâb-ı Hakk’ın kendisine verdiği bu bağışlanma nimetine elinden geldiğince, gücü yettiğince şükretmenin bir kulluk görevi olduğunu söyledi. Bir önceki babda da açıklandığı üzere, iyiliğe ancak iyi insanların teşekkür edeceğini hatırlattı.

Hayatının uzun bir döneminde saatlerce ayakta kalarak ibadet etmekten derin hoşgörü bölge Resûl-i Ekrem Efendimiz, Hz. Âişe annemizin belirttiğine tarafından, kilosu artınca oturarak namaz kılmaya başladı. Uzun süre oturduğu yerden okur, secde edeceği vakit ayağa kalkar, bir müddet daha okuduktan daha sonra rükûa ve secdeye varırdı Buhârî, Tefsîru sûre (48), 2.

99 numarayla Mücâhede bahsinde geçmiş olan hadisimizin açıklamasında belirtildiği üzere peygamberlerin hataları bizim hatalarımız gibi değildir. Yapılması daha sevap olanı yapacak yerde onu bırakıp yalnızca sevap olanı yapmaları veya küçük yanılgıları peygamberler için kusur sayılmıştır. Yahut Peygamberler bilerek günah işlemezler.

Hadisten Çıkarmamız Gereken Dersler Nelerdir?
Peygamber Efendimiz, Cenâb-ı Hakk’ın lutuflarına şükretmek üzere geceleyin çok ibadet ederdi. İyiliğe teşekkür, insânî bir görevdir. Nimetlerinden nedeniyle Allah’a şükretmenin farklı alanlara yönlendirilmiş yolları vardır. Bu şükür dille de açıklama edilebilir; Efendimiz’in yaptığı gibi geceleyin ibadet etmek suretiyle de olabilir. Peygamber Efendimiz, bu uygulamasıyla, gece ibadetinin, kulluğu en iyi açıklama etme tarzı olduğunu göstermiştir.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/allaha-sukreden-bir-kul-olmayayim-mi.html