Hadisi şerifi nasıl anlamalıyız? Hadisten çıkarmamız gereken dersler nelerdir?

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den söylenti edildiğine tarafından, Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Şâirlerin söylediği sözlerin en açıkçası, Lebîd’in şu sözüdür: Biliniz oysa, Allah’tan başka her şey değil olacaktır.” (Buhârî, Menâkıbu’l-ensâr 26, Edeb 90, Rikak 29; Müslim, Birr 2-6. Hem bk. Tirmizî, Edeb 70; İbni Mâce, Edeb 41)

Hadisi Şerifi Nasıl Anlamalıyız?

Peygamber Efendimiz’in sözünü beğendiği Lebîd İbni Rebîa, Câhiliye döneminin önde gelen şâirlerinden biriydi. sonra Peygamberimiz’in huzuruna gelerek müslüman oldu. Böylece sahâbe-i kirâmdan olma şerefini kazandı. Lebîd’in, kendilerine “muammerûn” denilen uzun ömürlülerden biri olduğunu görmekteyiz. Öldüğünde yaşının 150’nin üzerinde olduğu nakledilir. Müslüman olduktan sonra şiir yazıp söylememiş, “Allah bana Kur’an’ı öğrettikten sonra ben artık şiir söylemedim” diyerek, bunun sebebini açıklamıştır. Onun bu davranışı şahsî tercihi olup, İslâm’ın şiiri yasakladığı gibi bir kavrayış gelmez. Bunun tersine dinimiz yüksek maksat ve ideallere yönelik şiiri özendirme bile etmiş, Peygamberimiz’in “Resûlullah’ın şâiri” diye anılan Hassân İbni Sâbit’e karşısında davranışı ve onu bu alanda yönlendirişi konuya nasıl bakmamız gerektiğini öğretmiştir.

Şâir Lebîd’in bu mısraı, Kur’lahza’ın insanlığa getirdiği tevhid inancının ruhuna, Allah’tan diğer her şeyin geçici olduğu anlayışına bütün uygun düşmektedir. Nitekim Cenâb-ı Yargı: “Yeryüzünde yer alan her canlı yok olacak. Fakat azamet ve ikram sahibi Rabbinin zâtı bâkî kalacak” Rahmân sûresi (55), 26-27 ve “Allah’tan başka tanrı yoktur. O’nun zâtından diğer her şey helâk olacaktır” Kasas sûresi (28), 88 gibi Kur’lahza âyetlerinde bu gerçeği kullarına öğretmiştir. Peygamber Efendimiz’in Lebîd’in bu sözünü sevmesinin sebebi böylece anlaşılmış olmakta, bununla beraber şâirlerin şiirlerinde işlemeleri gereken fikirlere de ışık tutmaktadır.

Hadisten Çıkarmamız Gereken Dersler Nelerdir?
Dünya ve içindekiler geçicidir. Dünyaya bağlanıp kalınmasının dinimizde hoş karşılanmayış sebebi budur. Doğru bir sözü ve şiiri hakikate delil kullanmak câizdir.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/allahtan-baska-her-sey-yok-olacaktir-hadisi.html