Hadisi şerifi nasıl anlamalıyız? Hadis şeriften çıkarmamız gereken dersler nelerdir?

Ebû Meryem el-Ezdî radıyallahu anh’den rivayet edildiğine kadar, kendisi Muâviye radıyallahu anh’a şöyle dedi:

Ben Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i şöyle buyururken dinledim:

- “Allah Teâlâ bir kimseyi müslümanların başına idareci yapar, o da halkın işlerinin bitirilmesine, gereklilik ve sıkıntılarının giderilmesine engel olmaya kalkarsa, kıyamet gününde Allah Teâlâ da onun işlerinin bitirilmesine, gereklilik ve sıkıntılarının giderilmesine engel olur.”

Bunun üstüne Muâviye, halkın ihtiyaçlarını tesbit etmek için bir adamını görevlendirdi. (Ebû Dâvûd, İmâre 13; Tirmizî, Ahkâm 6)

Ebû Meryem el-Ezdî Kimdir?

Adının Amr İbni Mürre olduğu bilinmekle beraber hayatı hakkında fazla data bulunmamaktadır. Nisbesinin el-Cühenî olduğu da söylenmektedir. Kendisinden birkaç hadis söylenti edilen Ebû Meryem, Muâviye devrinde yani 41-60 (661-680) yılları aralarında vefat etmiştir.

Allah ondan razı olsun.

Hadisi Şerifi Nasıl Anlamalıyız?

Ebû Meryem el-Ezdî Hz. Muâviye devrinde bir gün onun huzuruna girmişti. Halife bu sahâbînin geliş sebebini öğrenmek istedi.

Ebû Meryem de:

- Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’den bir hadis duymuştum. Sana onu söylenti etmek için geldim, dedi. Sonradan da bu hadisi okudu.

Bunun üstüne Hz. Muâviye halkın arasına karışıp onların ihtiyaçlarını tesbit etmek ve kendisine söylemek üzere özel bir adam devir etti.

Hadisimizin Sünen-i Tirmizî’deki rivayeti, devlet reisinin gereklilik sahipleriyle ilgilenmesi gereğini şöyle belirtmektedir:

“Bir devlet reisi kapısını gereksinim ve can sıkıntısı içinde olanların, yoksulların yüzüne kaparsa, Allah Teâlâ da göklerin kapısını onun sıkıntılarına, ihtiyaçlarına ve arzularına kapar.”

Allah Teâlâ’nın göklerin kapısını bir adamın sıkıntılarına, ihtiyaçlarına ve arzularına kapaması çağırmak, onun dileklerini ve duasını kabul etmemesi, bilhassa de âhirette onu kendi sıkıntılarıyla baş başa bırakması demektir.

Hadisten Çıkarmamız Gereken Dersler Nelerdir?
İdareci halktan kopuk yaşamamalı, onlarla içiçe olmalı, yönettiği kimselerin dertlerini, sıkıntılarını öğrenip yardımlarına koşmalıdır. Halka kapısını kapayan ve onlarla ilgilenmeyen idareciler, kıyamet gününde Allah Teâlâ’dan hiçbir takviye görmeyeceklerdir.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/allah-teala-bir-kimseyi-muslumanlarin-basina-idareci-yapar-hadisi.html