Diyanet İşleri Başkanlığı Alo 190 Fetva Hattı’nı “Alo 190 IP Entegre Çağrı Merkezi” olarak güncelledi.

Diyanet İşleri Başkanlığınca vatandaşlardan gelen dini soruların cevaplandırıldığı “Alo 190 Fetva hattı” yenilendi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Data İşlem Daire Başkanı İbrahim Köse, konuya ilişkin Diyanet Haber'e yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

- Alo 190 IP Entegre Çağrı Merkezi hayata geçirildi

“Alo 190 IP Entegre Çağrı Merkezi projesinin hayata geçirilmesiyle birlikte, fetva çağrılarının cevaplanabilmesi için artık müftülüklerde değişmez telefon başında umma zorunluluğu ortadan kalktı. IP tabanlı sistem baştan sona fetva vermekle görevli personel, internet bağlantısı kullanarak mobil uygulamaları aracılığıyla mekandan bağımsız olarak vatandaşların dini sorularına cevap verebilecek. Fetva bürolarında görevli personel, cep telefonları aracılığıyla evlerinden de fetva verme imkanına kavuşmuş oldu.

- Telefon masrafları sıfırlandı

İnternet protokolü üzerine kurulu yeni sistemle birlikte il müftülüklerinde ‘Alo 190 Fetva Hizmeti’ için telefon hatlarına vergi ödenmesinin de önüne geçildi.

öte taraftan ‘elastik çağrı dağıtım senaryoları’ baştan sona bir ildeki fetva sisteminde aşırılık yaşanması halinde çağrılar çevre illere yönlendirilerek vatandaşlara daha kısa sürede cevap verilmesi sağlandı.

Tüm görüşmelerin ilave bir donanıma gereklilik duyulmadan sesli kayıt altına alınabildiği ve bu kayıtların istenildiği lahza dinlenerek muhtemel ihtilafların engellenebildiği yeni sistemde; detaylı, reel zamanlı ve elastik raporlama sistemleri bir uçtan bir uca kurumun ve görevli personelin performansının denetleme edilerek gerektiğinde hızlı ve etkin şekilde müdahalelerin yapılabilmesine olanak sağlandı.

Karşılanan tüm çağrıların durumlarının web tabanlı başvuru formu ekranında görüntülenebildiği, fetva görevlilerinin sistem üstünde geçirdikleri etkin sürelerin ve molaların, cevaplanamayan aramaların, kuyrukta bekleyen çağrıların ve umma sürelerinin ayrıntılı şekilde raporlanabildiği bir sistem hayata geçirildi.

Yeni sistemde merkezi yöneticiler (supervisor) tek ekran üzerinden kuyrukta bekleyen çağrı sayılarını, vatandaşların soru sormak için ne dek vakit beklediğini, fetva görevlilerinin kiminle ne değin süre görüştüğünü peşine düşüp takip edebilecek. Ayrıca görevlilerin anlık takibi yapılarak lüzum görülmesi halinde müdahalelerde bulunulabilecek.”

Data İşlem Daire Başkanı Köse, geçtiğimiz ay itibarıyla Aile ve Dini Rehberlik Büroları'nın da (ADRB) “Alo 190 IP Çağrı Merkezi” sistemine entegre edildiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyanet Haber
Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/alo-190-fetva-hatti-tek-merkezde-birlesti-ve-yenilendi.html