Altın ve gümüş kaplardan yemek yemek yenip, su içilir mi? Altın ve gümüş kaplardan su içmek ile ilgili hadisler.

Huzeyfe radıyallahu anh şöyle dedi:

Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem bize hâlis ipek ve atlas kumaştan elbise giymeyi, altın ve gümüş kaplarla su içmeyi yasakladı ve şöyle buyurdu:

“Bunlar dünyada kâfirlerin, âhirette de sizin olacaktır.” (Buhârî, Eşribe 28, Libâs 27; Müslim, Libâs 3, 4. Hem bk. Ebû Dâvûd, Eşribe 17; Tirmizî, Eşribe 10; İbni Mâce, Eşribe 17)

Ümmü Seleme radıyallahu anhâ’dan söylenti edildiğine tarafından Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Gümüş kaplarla su içen kimse, karnına cehennem ateşi doldurmuş olur.” (Buhârî, Eşribe 28; Müslim, Libâs 1. Keza bk. İbni Mâce, Eşribe 17)

Müslim’in bir rivayetine göre:

“Gümüş ve altın kaplardan yiyip içen kimse” buyurdu. (Libâs 1)

Tekrar Müslim’in bir rivayetine göre:

“Altın ya da gümüş kapla su içen kimse, karnına cehennem ateşi doldurmuş olur” buyurdu. (Eşribe 2)

Hadisleri Nasıl Anlamalıyız?

Yukarıdaki iki hadiste Resûl-i Ekrem Efendimiz’in iki şeyi yasakladığı görülmektedir. Biri, hâlis ipekli ve atlas kumaştan yapılmış elbise giymek; diğeri de altın ve gümüş kaplarla su içmek.

İpek elbise erkeklere haram, kadınlara ise helâldir. Kadınların keza rûhî meyillerini dikkate alan ayrıca de kocalarıyla mutlu ve huzurlu bir yaşam sürmeleri için hoş giyinmelerini uygun görebilen dinimiz ipek elbise giyme, altın ve gümüş takınma konusunda onlara bir ayrıcalık tanımıştır. (bk. 809 numaralı hadis) Ama altın ve gümüş kaplarla bir şey içme, yoksa altın ve gümüş tabaklarda yemek yemek yeme konusunda erkek ve bayan aralarında bir ayırım yapmamıştır.

Peygamber Efendimiz’in altın ve gümüş kaplardan yiyip içmeyi, ipekli kumaştan elbise giymeyi yasaklarken, bu güzellikleri dünyada kâfirlerin, lakin âhirette Müslümanların kullanacağını belirtmesi, bir diğer hadiste bu gerçeği “onu dünyada giyen, âhirette giyemeyecektir” diye açıklama etmesi (bk. 805 numaralı hadis), ashâb-ı kirâmı bu konuda son derece alıngan ve özenli olmaya sevk etmiştir. Nitekim birinci hadisimizin râvisi Huzeyfe İbni Yemân bu hadisi, benzer konuda canını sıkan bir olay üstüne nakletmiştir. İran fetihleri sırasında Huzeyfe Hazretleri Medâin şehrinde bulunuyordu. Su içmek isteyince, şehrin ileri gelenlerinden biri ona gümüş bir bardakla su getirdi. Huzeyfe onun bu davranışına kızarak bardağı fırlattı. Daha Sonra da oradakilere niçin böyle yaptığını açıklayarak, bu adamı altın ve gümüş bardakla su içilmeyeceği hususunda daha önce uyardığını, lakin onun bu yasağa uymaması üstüne böyle davrandığını belirtti. (bk. Buhârî, Eşribe 27; Ebû Dâvûd, Eşribe 17; Tirmizî, Eşribe 10)

Altın, gümüş, ipek gibi eşyaları ya da daha diğer şeyleri kullanmayı Allah ya da Resûlü yasaklayınca, bu yasağa kâfir-Müslüman herkesin uyması gerekir. Zira kullanılması Müslümanlar için zararlı olan bir şey, kâfirler için de zararlıdır. Fakat onlar hiçbir İslâmî kurala uymadıkları için bu konudaki yasağa da uymazlar. Bu onların bileceği iştir. Ancak Müslümanlar böylece değildir. Onlar Allah’ın ve Resûlullah’ın yasakladığı şeyleri, gerekçesini bilmeseler bile, üstünde tartışmaksızın, gönül huzuruyla kabul ederler ve o yasaklardan uzakta durmaya çalışırlar. Altın veya gümüş kullanımı, israfı durdurmak veya piyasada tedâvüldeki parayı azaltmaya önlemek için yahut daha diğer sebeplerle yasak olabilir. Bunların hiçbiri bir Müslüman için önemli değildir. Onun için manâlı olan, altın veya gümüş kullanmayı Allah’ın ve Resûlü’nün yasaklamış olmasıdır.

Her konuda olduğu gibi, özellikle sağlığı ilgilendiren bazı zaruretler nedeniyle bu yasaklanmış kalkabilir.

Hadislerden Öğrendiklerimiz

İpekli elbise giymek, altın ve gümüş takı takmak Müslüman erkeklere haram, fakat hanımlara helâldir. Altın ve gümüş kaplarla bir şey yemek, içmek, erkek ve bayan herkese haramdır. Kâfirler Allah’ı tanımadıkları ve O’nun buyruklarına aleyhinde geldikleri için âhirette bu nimetleri kullanamayacaklar; fakat Müslümanlar, Allah’ın yasaklarına saygılı oldukları için bu nimetlerden âhirette faydalanacaklardır.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/altin-ve-gumus-kaplardan-su-icmek-ile-ilgili-hadisler.html