Altınoluk dergisinin 430. sayısı çıktı. Altınoluk dergisinin Aralık 2021 sayısı “Rahmet Toplulukta Cefa Yalnızlıkta” başlığıyla yayınlandı.

“Rahmet Toplulukta Cefa Yalnızlıkta” kapağıyla meydana çıkan Altınoluk dergisinin 430. sayısı şu şekilde takdim edildi.

İNSAN KENDİNİ NEDEN YALNIZ HİSSEDER?

Hocası kendisine hayran bir şekilde nazar eden öğrencisine şu soruyu sordu: “Benim her şeyi bildiğimi mi düşünüyorsun?” Öğrencisi aklından geçenin ifşasının verdiği tatlı bir mahcubiyetle başını salladı. Hocası gülümseyerek öğrencisini şöyle tashih etti: “Ben her şeyi bilmiyorum, yalnız her şeyi birbirine bağlayan bir şeyi tuttum.”

Modern insan her şeyi birbirine bağlayan o kök anlamı kaybetti. O kök amaç Hira’da “Oku” emri ile başlayan vahiydi. 23 senede fasıl fasıl indirilen o realite varlıklar aralarında bir hiyerarşi tesis etti. İnsan, ayrıca kendisini keza de yekdiğeri ile ilişkisini onunla keşfetti, nereden gelip, nereye gittiğini öğrendi. O kök manâ köprüdeki kilit taşı gibiydi. O taş bir kere yerinden oynadı mı köprüyü ayakta yetişmek mümkün olmazdı.

Yalnızlık Çekmek Manidar Değil mi?

Kök anlamı kaybeden modern insan; mekân, zaman ve diğerleri ile kurduğu köprülerin yıkılışının acısını çekiyor. Bu acı günümüzde yalnızlık sıkıntısı biçiminde tezahür ediyor. Zamanımızın iletişim bombardımanı aşağıda böyle alışılmadık bir yalnızlık çekmek ne değin manidar değil mi? Bu değin mesaj, geri bildirim ve uyarıcının arasında insan çırpındıkça daha çok battığı bir bataklıkta yaşıyor gibidir.

Psikoloji yalnızlığı, geri bildirim almamak, bu şekilde realite olgusunu yitirmek, zamanla kendi hislerine de yabancılaşmak olarak tanım ediyor. Her gün binlerce mesaja maruz kalan, bir sahne sanatçısı gibi kesintisiz izlenen ve bu koşul kendisine geri bildirimlerle hiç durmaksızın hissettirilen insan neden mahrum ancak onun yalnızlığa normal ve basmakalıp bir yalnızlık diyemiyoruz?

Mevcut ilişkiler ağı insanın kendisini tanıyacağı, anlamlandıracağı tecrübeler veremiyor, çünkü onu sahte, suni ve geçici ilişkilerin içerisinde boğuyor. İlişki bolluğu yalnızlığı gidermiyor, bütün tersi insanı kendisinden, gayesinden ve varoluş hiyerarşisinden kopartıyor. Çağdaş insanın yalnızlığı basmakalıp bir yalnızlık değil, derin bir önemsizlik hissidir. İnsan köprüdeki kilit taşı gibi, her şeyle irtibatını karşılayan kök anlamı kaybetmiştir. Kasıt olmayınca yabancılaşma başlamış, yabancılaşma ise insanın yalnızlaşmasını getirmiştir. İnsanlar bugün hiç olmadığı dek birbirlerini bilseler de maalesef kendilerini bilmemekteler.

Çare Nedir?

Tedavi nedir? Çare kök anlamı tekrar keşfetmektir. Kök manâ vahiydir. Vahiy her şeyi birbirine bağlayan bağdır. O bono bulunursa yalnızlık korkulacak bir şey olmaktan çıkar. Yalnızlık, insanın kendisi ile barışmasını ve varoluş gayesini bulmasını sağlayabilecek değerli bir imkândır. Yeter ama insan dürüst soruları sorsun... Yeter fakat yalnızlığın neticesinin doğru muhitler bulmak ve iki dünyayı da imar ve ihyaya talip kaliteli birliktelikler koymak olduğunu fark etsin... Bu sayımız işte bu görünüm açısıyla yalnızlığı ele alıyor. Çağdaş insanın içine düştüğü çürütücü yalnızlığın bir anlamsızlık duygusal olduğunu düşünüyor ve vahyin bu anafordan erdirici yalnızlığa erdirecek yegâne vesile olduğuna inanıyoruz.

Bu yıl dergimize abone olanlara armağan ettiğimiz armağan kitabımız, Müslümanın Gönül Dünyası isimli esere ilişkin güzel dönüşler alıyoruz. Vefakâr dostlarımız bu kıymetli eser vesilesi ile yeni gönüllere erişmemize vesile oluyorlar, Allah kendilerinden razı olsun. Bir sonraki sayımızda buluşmak ümidiyle Allah’a itimat olunuz.

Dergiyi temin etmek için tıklayınız.

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/altinoluk-dergisinin-aralik-2021-sayisi-cikti.html