Anne-babaya karşı gelmemeyi, onlara iyi davranmayı, saygıyla hitap ve acınacak şey etmeyi emreden ayet.

Cenab-ı Hak şöyle buyuruyor:

“Rabbin şöyle emretti: Yalnızca Allah’a ibadet edeceksiniz. Anne ve babanıza iyi davranacaksınız. Onlardan biri ya da her ikisi senin yanında yaşlanırsa, sakın onlara “of!” bile deme! Onları azar! Onlara saygıyla hitap et! Onlara acınacak şey ederek tevâzu kanadlarını aç da, “Rabbim! Küçüklüğümde onlar beni nasıl şefkatle büyüttülerse, sen de onlara böylece acıma et, de!” (İsrâ sûresi, 23-24)

Bir önceki konuda bu âyet-i kerîme tekrar geçmiş ve orada şöyle açıklanmıştı:

Çoğu âyet-i kerîmede Allah’a ibadet emrinin hemencecik peşinden asıl ve babaya itaatin gelmesi fazla mânalıdır. Bunu şöyle anlayışlı olmak uygun olur:

Sen yüzüne konan bir sineği bile kovamayacak kadar güçsüzken, annen ile babanda, Allah’ın yetiştirip büyütme, merhamet edip koruma sıfatları kendini gösterdi. Öyleyse sen ilk önce Allah’ın birliğini kabul edecek, onun peşinden de asıl ve babana iyilik ve itaat edeceksin. Onlar senin yanına yaşlanacak olursa, hoşuna gitmeyecek bir hareket yaptıklarında sakın onları azarlama; gönüllerini kırma! bir zamanlar sen de hoşa gitmeyen işler yaptığında, annen ve baban seni hoşgörüyle karşılardı. Acilen onlar yaşlandı. Senin çocukluk günlerinde yaptıklarına aynı ilginç hareketler yapabilirler; patavatsız bulacağın sözler söyleyebilirler. Sen de onlara benzer şekilde anlama göster; şefkatli ve merhametli ol! Bununla da kalma, onlara merhamet etmesi, günahlarını bağışlaması için Cenâb-ı Hakk’a dua edip yalvar!

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/anne-babaya-karsi-gelmek-ile-ilgili-ayet.html