Ankara Şehir Halkı Hastanesi Kadın Doğum Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Açlık Moraloğlu Tekin, Kovid-19'a karşısında aşılanan anne adaylarının anne sütü üzerinden aktardığı antikorlarla bebeklerini de korumaya aldığını söyledi.

Ankara Kent Hastanesi Bayan Doğum Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Özlem Moraloğlu Tekin, Kovid-19'a aleyhinde aşılanan anne adaylarının anne sütü üzerinden aktardığı antikorlarla bebeklerini de korumaya aldığını söyledi.

Tekin, 1-7 Ekim arasında kutlanan Emzirme Haftası dolayısıyla anne sütünün bebekleri her türlü hastalıktan koruyan paha biçilmez bir besin olduğunu, bu nedenle her yıl hafta dolayısıyla emzirmenin önemine ilişkin farkındalık çalışmaları gerçekleştirdiklerini anlattı.

Prof. Dr. Tekin, Dünya Sıhhat Örgütü'nün bebeklerin birincil 6 ayında yalnızca anne sütü, 6 ay ardından ise ilave gıdaya ilave olarak 2 yıla dek anne sütüne devam edilmesini önerdiğine dikkati çekti.

Anne sütü doğruca her yıl dünyada 5 yaş altı 820 binden artı çocuğun yaşamının kurtarılabileceğine ilişkin çalışmaları anımsatan Tekin, bebeklerin doğumdan sonra birincil 1 saat içerisinde anne sütüyle buluşmasının ve 6 ay aralıksız anne sütüne devam etmesinin fazla önemli olduğunu vurguladı.

"Emzirme oranları 6 ay içerisinde yüzde 40'lara geriliyor"

Hastane bünyesinde bu konuda farkındalık etkinlikleri düzenlediklerini, anne adayları ve yakınlarına veri verdiklerini aktaran Tekin, 2012'ye ait istatistiki verilere kadar, Türkiye ve dünyada doğumdan anında sonradan yüzde 70-80'lerde olan emzirme oranının 6 ay içerisinde yüzde 40'lara değin gerilediğini kaydetti.

Prof. Dr. Tekin, hastanedeki Emzirme Danışmanlığı ve Relaktasyon Polikliniği ile de emzirmede sorun yaşamış annelere takviye sağladıklarını vurguladı.

"Anne adayları aşıyla bebeklerine antikor iletebileceğinin bilincinde olmalı"

Bayan Doğum Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Açlık Moraloğlu Tekin, gebe ve emziren annelerin "Kovid-19 aşısı olursam bebeğimde tabi tesir olur mu" endişelerinin anımsatılması üzerine, şöyle konuştu:

"Anne sütü bebeğin ilk aşısı. Anne sütünde bebeği yaşamının ilk bir yılında bütün enfeksiyon hastalıklardan koruyacak antikorlar mevcut. Gebeliği esnasında Kovid-19 enfeksiyonu geçiren annelerin antikorlarının doğumdan sonradan süte geçtiği ve bebeklerine anne sütü aracılığıyla iletildiği yapılan çalışmalarda gösterildi.

Ayrıca özellikle mRNA aşılarıyla ilgili dünyada geniş veriler var. Bunlarda görüyoruz oysa gebeliği esnasında mRNA aşısı ile aşılanan anne adayları hem göbek kordonu keza de anne sütü üzerinden yüksek oranda bağışıklık sağlayıcı antikor üretip doğum sonrası bebeğe geçiriyor. Bu antikorlar hastalığı geçirenlere göre çok daha fazla. Dolayısıyla anne adayları gebeliği sırasında aşı olmuşsa vücudunda aşı sonucu oluşan antikor yanıtını doğumdan daha sonra bebeğine de anne sütü yoluyla iletebileceğinin bilincinde olmalı."

"Emzirme döneminde de aşı olabilirler"

Prof. Dr. Tekin, "Anneler eğer aşı olmamışlarsa emzirme döneminde de aşı olabilir. ABD Hastalık Yoklama ve Önleme Merkezi, bununla ilgili raporları yayımladı. Anne adayları gebeliklerinin herhangi bir döneminde veya emzirme sürecinde aşı yaptırabilirler. Hiçbir sakıncası, bebeğe geçen bir yan etkisinin olmadığı bugün pek fazla veriyle kanıtlanmış durumda." diye konuştu.

Ankara Büyük Kasaba Hastanesinde doğum yapan Kovid-19'lu annelere yerinde ortamlar oluşturulduğunu, maske, uzaklık ve hijyen kurallarına uyarı ederek bebeklerini nasıl emzireceklerine ilişkin eğitimler verildiğini de dile getiren Tekin, aşılanmanın yanına bu bilgilerin de Sıhhat Bakanlığının Kovid-19 dönemine ilişkin gebelik peşine düşüp takip rehberinde yapılacak güncellemede yer alacağını bildirdi.

Kaynak: AA

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/anne-sutu-bebekleri-kovid-19a-karsi-da-koruyor.html