ANTALYA'nın 'EXPO 2016' sembol çiçeği olan Şakayık, Aydın'ın Kuşadası İlçesi Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı'nda da tespit edildi. Antalya ve Denizli yakınlarında yetiştiği bilinen endemik türün, en yoğun yetiştiği yerlerden birinin ayrıca Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı olduğu ortaya çıktı.

Dilek Yarımadası, Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Müdürü Koray Aşık, Milli Park Mühendisi Mesud Gümüş, Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi ve Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) bilim danışmanı Prof. Dr. Ali Çelik ve EKODOSD üyelerinin katılımıyla şakayıkların yetiştiği, yaklaşık 1000 metre yükseklikteki alanda inceleme yapıldı. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, doğal bitki örtüsü açısından Türkiye'nin en zengin milli parklarının başında gelen Dilek Yarımadasının titizlikle korunması gerektiğini söyledi. Sürücü, şöyle dedi:
"Milli Park Altısı dünya endemiği ve 18 Türkiye endemiğinin içinde olduğu 804 bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Yeterli bilimsel çalışmalar yapıldığı takdirde bu sayının çok artacağına inanıyoruz. Dilek Yarımadası jeomorfolojik yapısı nedeniyle kısa mesafedeki iklimsel özelliklerinin aniden farklılaşması ve coğrafik yapısının bir yarımada şeklinde olmasının getirdiği avantajları ve Milli Park olması sayesinde, zengin biyolojik çeşitliliği günümüze kadar korunarak gelmiştir. İnsanın doğaya olan müdahalesi sonucunda birçok türün yol olduğu ve yaşam alanlarının tahrip edildiğini görmekteyiz.

İnsan müdahalesi olmamasından dolayı 1966 yılından bu yana Milli Parkın bitki örtüsü ve endemik türleri korunabilmektedir. Bu türlerden biri de şakayıklardır. Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Türkiye'nin en iyi korunan alanlarından biridir. Doğa Koruma ve Milli Parklar başta olmak üzere kurumlar, kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ve yöre insanlarının burada yaptıkları işbirliği çok önemlidir. Milli Parkın korunarak geleceğe taşınması için, bu işbirliği ve duyarlılık devam etmelidir."