Araf suresi 199. ayetinde Peygamber (s.a.v.) Efendimiz’e emredilen üç şey nedir? Riyazüs Salihin Tercümesi’nde Araf suresi 199. ayeti ve tefsiri.

Araf suresi 199’uncu ayetinde şöyle buyrulur:

“Sen affetme yolunu tut, iyiliği emret ve kendini bilmezlere aldırma.” (Arâf sûresi, 199)

ARAF SURESİ 199. AYETİNDE PEYGAMBERİMİZE EMREDİLEN 3 ŞEY

Allah Teâlâ kullarına baskı gelecek şeyleri onlara yaptırmayı doğru bulmadığı için Peygamber aleyhisselâm’a bu âyette üç şeyi emretmektedir:

Bunlardan biri, insanlarla olan ilişkilerinde onların kusurunu bağışlamayı âdet edinmesidir. İşte bu sebeple sevgili Peygamberinden insanların kusurlarına ve hatalarına bakmamasını, onları hoşgörmesini, onlara zorluk çıkarmamasını istemektedir.

İkincisi, insanlara aklın ve dinin yerinde gördüğü ve kimsenin yadırgamayacağı davranışları emretmesi, emredeceği süre da yerinde bir üslup kullanmasıdır. O takdirde ırk kendilerinden beklenen şeyleri seve seve ve severek yapacaklardır.

Üçüncüsü de kendini bilmez, dolayısıyla Rabbini tanımaz kimselerin bayağı sözlerine, çirkin davranışlarına karşılık vermemesi, onlara aldırmamasıdır.

Peygamber Efendimiz’e karşısında vahşi saba davranışlarıyla tanınan bedevî Uyeyne İbni Hısn bir gün yeğeni Hürr İbni Kays’ın yanına gitmişti. Hürr, Hz. Ömer’in bedel verdiği ve görüşlerini aldığı bir âlimdi. Uyeyne ona:

- Yeğenim! Halifenin yanında yüksek değerin var. İznini alsan da kendisini ziyaret etsem, dedi. O da:

- Peki, amca, diyerek Hz. Ömer’den müsade aldı. Uyeyne huzura girdiğinde Halife’ye hitaben:

- Ey Ömer, bize ne bol dünyalık verirsin ne de aramızda adaletle hükmedersin! deyince, Hz. Ömer o kadar öfkelendi ve adamın üzerine yürüdü.

Hürr İbni Kays hemen araya girerek:

- Ey Mü’minlerin Emîri! Allah Teâlâ Peygamber’ine “Sen affetme yolunu tut, iyiliği emret ve kendini bilmezlere aldırma” buyuruyor. Uyeyne de o cahillerdendir diyerek yukarıdaki âyet-i kerîmeyi okudu.

Râvilerin naklettiğine tarafından o heybetli halife, olduğu yere çakılmış gibi dikildi ve bir adım ileri gitmedi.

Faziletlerin en üstünü, gelmeyene gitmek, esirgeyene belirlemek, haksızlık edeni kusuruna bakmamak olduğuna kadar, câhillere uymamak ve onların seviyesine inmemek en iyi davranıştır.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/araf-suresi-199-ayetinde-peygamberimize-emredilen-uc-sey---araf-suresi-199-ayet-tefsiri.html