Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TİKA tarafından restore edilen Arnavutluk’taki Ethem Bey Camiî’nin açılışını yapacak.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nca (TİKA) Mart 2018’de restorasyonunu başlanan ve ekim ayında ibadete açılan Osmanlı döneminden kalma Ethem Bey Camiî’nin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama yapacak.

Başkent Tiran’da Osmanlı döneminde inşa edilen sekiz büyük camiden günümüze sağlam olarak ulaşabilen tek cami olan Ethem Bey Camiî, Hicri 1208 (1793-1794) yılında Molla Bey tarafından başlandı. Molla Bey’in ölümü üzerine cami oğlu Ethem Bey kadar Hicri 1238 (1822-1823) yılında tamamlandı.

1870 ve 1985 yıllarında restore edilen cami Arnavutluk’taki komünizm döneminde (1946-1985) kapatıldı, 1991’de baştan ibadete açıldı. Kare temel üzerine yapı edilmiş cami, birer kubbe ve minare ile 310 metrekarelik alana sahip.

3 YILLIK RESTORASYON

Caminin iç duvarları ile kubbe içi, bambaşka motiflerle süslenerek yerel sanat, barok ve Osmanlı sanatının esas hatlarının karışımının özel bir örneğini teşkil ediyor.

Mimarisi bakımından Osmanlı dönemi Türk yapı sanatı usullerine uygun olan eser, lüzum harim mekanını gerekse son cemaat mahallini kaplayan kalem işi renkli bezemeler ve resimlerle Balkanlar’da yaygın bir sanat anlayışına sahip.

İki ülkenin iki taraflı tarihi ve kültürü açısından önemli bir yere sahip olan Ethem Bey Camiî’nin korunarak gelecek nesillere aktarılması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla TİKA göre 2018’de detaylı bir restorasyon çalışması başlatıldı, çalışmalar 2021’de tamamlandı.

Kaynak: AA

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/arnavutluk-ethem-bey-camiinin-acilisi-yarin-yapilacak.html