Atatürk Havalimanı’nda alınan güvenlik önlemleri kapsamında Dış Hatlar Gidiş Terminali’nde yer alan yolcu kontrol noktalarına deneme amaçlı olarak "sıvı patlayıcı tespit cihazı" konuldu. Uçağa giden yolcuların, Dış hatlar gidiş terminalindeki pasaportkontrollerinin ardından arandığı x-ray cihazlarının olduğu bölüme yerleştirilen sıvı patlayıcı tespit cihazı bir ay boyunca burada denenecek. Arama sırasında yolcuların bagajlarından çıkan sıvılar, bu cihazın bir haznesine konularak, kontrol edilecek. Tarama sırasında içinde patlayıcı olmadığı tespit edilen sıvılar yolculara iade edilerek,uçak içine alınabilecek.

Firma yetkilisi Umut Akın, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, sıvı patlayıcı tespit cihazının İngiltere menşeli bir firma tarafından üretildiğini söyledi. Akın, uçaklara alınmayan sıvıların test edilerek, patlayıcı olup olmadığının cihazca tespit edilebildiğini ifade ederek, "Eğer ürünlerde herhangi bir patlayıcı olmadığı kontrolden geçerse uçuğa kabul edilmektedir. Cihaz, sıvının uçağa dahil edilebilmesi amacıyla konumlandırıldı" dedi.

Akın, cihazın Atatürk Havalimanı’nda bir ay süreyle deneneceğini kaydederek, bu süre zarfında olumlu netice alınması halinde Türkiye’nin değişik illerinde de kullanılacağını bildirdi. Cihazın Avrupa’nın en büyük 10 havalimanından sekizinde aktif olarak kullanıldığına dikkati çekerek, "Cihazın kullanımı için özel bir eğitime gerek yok. Yaklaşık 5 dakikalık bir kullanıcı eğitimi yeterli olacaktır. Cihaz, hiç bir radyoaktif kaynağa sahip değil" şeklinde konuştu. Bilindiği gibi şu anda uçağa yolcular beraberlerinde dışarıdan getirdikleri sıvıları alamıyorlar.