Ahzâb sûresi 58. ayetinde ne anlatılmaktadır? Ahzâb sûresi 58. ayetinin meali ve tefsiri.

Cenab-ı Yargı şöyle buyuruyor:

“Mümin erkeklere ve mümin kadınlara, yapmadıkları bir işten dolayı hileli yere ızdırap edenler, kuşkusuz büyük bir iftirâ etmiş  ve açık bir günah yüklenmiş olurlar.” (Ahzâb sûresi, 58)

AZHAB SURESİ 58. AYET TEFSİRİ

Nevevî’nin iyi kimselere ızdırap etmekten sakındırmaya delil olarak mü’min erkek ve kadınlara işlemedikleri şeyler dolayısıyla sözle ve davranışla  ızdırap edilmesini yasaklayan âyetin getirilmesi, her şeyden önce iyi ve sâlih kimselerin, mü’min olduğunu göstermektedir. bununla beraber âyetin nâzil olduğu toplumda, savunmasız kimseler denince, erkek ve hanım mü’minlerin hatıra geldiği anlaşılmaktadır. Izdırap ve acımasızlık, gerek propaganda aracılığıyla sözlü ya da aracısız olarak müdâhale yoluyla fiilî olsun her ikisi de Allah katında bu eziyeti yapanlar için büyük bir sorumluluk vesilesi olacaktır.

Biri âyette de “Allah ve Resûlü’nü incitenlere Allah, dünyada ve âhirette lânet etmiş ve onlar için horlayıcı bir azâb hazırlamıştır” buyurulmaktadır. (Ahzâb sûresi, 57)

Tevhide zıt düşen birtakım yakıştırmaları Allah hakkında ileri sürmek, peygamberlikle bağdaşması mümkün olmayan bir takım sözleri Peygamber hakkında anlatmak sûretiyle Allah ve Resûlü’nü incitenlerin, Kur’ân-ı Kerîm’in nüzûlü sırasında yaşayan gayrimüslimler olduğu bellidir. Allah onların âkıbetlerini de açıkca “lânet ve horlayıcı bir azâb” olarak bildirmiştir.

Günümüzde çoğu ülkede görüldüğü gibi savunmasız durumda yer alan Müslümanlara, hiç alâkaları olmayan suçlar isnad ederek iftirada bulunanların açık bir vebâl altına girmiş oldukları bildirilmektedir. Dolayısıyla böylesi bir ızdırap ve işkencenin, mü’minler aralarında birbirlerine karşı kullanılmaması ilk olarak istenmiş olmaktadır.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/azhab-suresi-58-ayet-meali-ve-tefsiri.html