Şafii mezhebine göre bayramda mendup olan şeyler nelerdir?

Şafi mezhebi; İmam Şafi’ye (r.a) nisbet edildiği için bu adla anılmıştır.  Şâfi mezhebinin kurucusu farzedilen İmam Şafi (r.a) 767 (Hicri 150) yılında Gazze şehrinde (Filistin) doğdu. 

Şafi mezhebi önce Mısır’da daha sonra kısmen Suriye, Yemen, Irak ve Mâverâünnnehir’de yayıldı. Günümüzde Irak, Suriye ve Anadolu’nun güney ve doğu bölgelerinde Şafi mezhebi yaygındır.

BAYRAMDA MENDUP OLAN ŞEYLER

Bayram gecelerini, Allah'ı zikrederek, namaz kılarak, Kur’an okuyarak ve güya güzel ameller işleyerek ihya etmek. Bayram için gusletmek, tırnakları kesmek, bedendeki tüy, kıl ve kirleri gidererek arınmak, koku sürünmek ve temiz ve yeni elbiseler giyinmek. Ramazan Bayramı'nda sabahtan camiye gitmeden önce tatlı bir şey yemek. Kur­ban Bayramında ise, imsak vaktinden daha sonra Kurban kesilinceye değin bir şey yemeyip katlanmak ve kesilen ilk kurbanın etiyle o gün yeme ve içmeye açtırmak. Bayram namazına yürüyerek gitmek, kılınacak yere gitmek­te telaş etmek. Namaza bu vesileyle seslice tekbir olmak. Namazdan daha sonra dönüşte muhtemel ise başka yoldan eve ulaşmak. Bayram günlerinde gücü yettiğince çok sadaka saptamak. Ramazan Bayramı’nda mesul ise fıtır sadakasını bayram namazından önce saptamak. Ramazan bayramı hutbesinde, hatibin fıtır sadakası hakkında data vermesi. (Fıtır sadakası 1. gün güneş batımına değin ödenebilir) Kurban bayramı hutbesinde ise teşrik tekbirleri ve kurban ibadeti yargı­kında data vermesi. Bayram günlerinde kişinin, mümin kardeşlerini güler yüz, sevinç ve ferahla karşılaması.

Kaynak: Hasan Serhat Yeter, FIKIH 1 (Şafii Mezhebi), 2017

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/bayramda-mendup-olan-seyler-safii-fikhi.html