Bayramda mutlaka yapılması gereken sünnetleri sizler için derledik. Bayramda hangi ibadetleri yapabilirsiniz? Bayramda yerine getirmemiz gereken dini vecibeleri haberimizden okuyabilirsiniz.

Allah Teâlâ Müslümanlar arasındaki bu kardeşlik bağının güçlenmesi için değişik vesileler yaratmıştır. Bayramlar, bu vesilelerden bir tanesidir. Bayram günlerinde toplum şuuru bütünleşir, toplum ferdleri birbiriyle kaynaşır ve kucaklaşır. Hayatın bitmek tükenmek bilmeyen sıkıntıları içinde bunalan, halsiz ve yorgun ayla gelen insanları bayramlar dinçleştirir, alıştırma azim ve gayretlerini artırır.

Bayramlar toplum hayatında gerçekten seçkin yeri olan mübarek günlerdir. İnsan yalnız başına bayram yapamaz, yapsa bile bunun bir anlamı olmaz. Bayram toplum olarak kutlandığı takdirde bir kasıt taşır.

Bayram günleri, tatil günleri olmaktan öte, bize bir takım yükümlülükler yükleyen günlerdir. Bu yükümlülükleri yerine getirdiğimiz süre, bayramın anlamını ruhumuzda daha fazla hissetmiş olacağız.

Bayramı fırsat bilip anne ve babamızın rızalarını almalı, onlar hayatta değillerse onlar vasıtasıyla yakınlığı olan kimseleri ziyaret etmeli, fakir olanlarına yardımda bulunulmalıdır.

Bayram günlerinde önce, varlığımızın sebebi olan ve bizi her türlü fedakarlığa katlanarak büyüten, yemeyip yediren, giymeyip giydiren, uyumayıp uyutan ve hayata hazırlayan şefkat ve merhametle üzerimizde titreyen anne ve babamızın ellerini öpüp hayır dualarını almalı, kırılan gönüllerini onarmalıyız. Kur’an-ı Kerim, Allah’a ibadetten daha sonra ikinci derecede anne-babaya saygı gösterilmesini, iyilik yapılmasını emretmiş, onlara aleyhinde “öf” demeyi dahi yasaklamıştır.

Akraba ve komşularla tebrikleşerek ortak sevgi ve saygı duygularımızı aktarmalı, muhtaç olanlara takviye elimizi uzatmalıyız. Gidip görüşemediğiniz akrabalarınızı telefonla aramayı ihmal etmeyelim.

Bayramda karşılaştığımız herkese selâm vermeli, tanıdığımız ve tanımadığımız herkesin bayramını kutlamalıyız.

Hastahanelerde ve evlerde yatan hastaları görmeli, şifa dileklerimizi sunarak, iyileşmeleri hususunda zorunlu olan yardımı yapmaya hazır olduğumuzu bildirmeliyiz.

Bayramda yetimler ve kimsesiz çocuklara şefkat dolu duygularımızı aktarmalı, onlara anne ve baba gibi davranmalıyız.

Mübarek bayramlarda hoş bir geleneğimiz daha var. O da mezarları ziyaret etmek ve orada yatan yakınlarımıza hayır duada bulunmak, ruhları için yoksullara ve kimsesiz çocuklara sadaka vermek.

Peygamberimizin ve ashabının kabir ziyareti bizim için örnektir. Kabirleri ziyaret ederek ölülerimiz için dua etmemiz ve onlar için Allah’tan af ve mağfiret dilememiz, ayrıca ölüler için hem de hayattakilerin ölümü hatırlayarak kendilerine çeki uyum vermeleri için yararlıdır. İşte bayramlarda ölüleri de ziyaret ederek

Alınmış olduğumuz kimselerle bayramı fırsat bilerek barışmalı, tanıdıklarımızdan alınmış olanları barıştırmaya çalışmalı ve aralarını bulmalıyız.

Peygamberimiz buyuruyor: “Müminin, din kardeşine üç günden daha artı küskün durması helâl olmaz.” (Müslim, “Birr”, 8.)

Ramazan Bayramı'nda bayram namazına dek fitrenizi vermediyseniz fitrenizi verin. Kurban Bayramı'nda kurban etinizi kesemeyen yakınlarınızla paylaşın.

Kaynak: Lütfi Şentürk, Diyanet İşleri Başkanlığı

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/bayramda-yapilmasi-gereken-sunnetler.html