“Beddua Döner Dolaşır Sahibini Bulur” hadis-i şerifini nasıl anlamalıyız?

Ebu'd-Derdâ radıyallahu anh'den söylenti edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

Kul, herhangi bir şeye lânet ettiğinde o lânet gökyüzüne çıkar. Semânın kapıları ona kapanır. Daha Sonra yere iner, yeryüzünün kapıları da ona kapanır. Sonradan sağa sola bakınır, girecek yer bulamaz da lânet edilen kişiye döner. Eğer sahiden lânete lâyık ise onda kalır, değilse lânet edene döner.” (Ebû Dâvûd, Edeb 45. Keza bk. Tirmizî, Birr 48)

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Lânet, kendisine gökyüzünde ve yeryüzünde yer bulamaz, lânet edilen kişiye gider, eğer aslında o lânete bedel biri ise, onda kalır, değilse onu dileyene, yani lânet edene döner. Lânetçinin lâneti, kendisi hakkında geçerlilik kazanır. Bu da kişinin kendi ağzıyla kendi felâketini hazırlaması, felâketine kişisel olarak kendisinin davetiye çıkarması demektir. Hiç şüphesiz aklı başında olgun hiçbir mü'min böylesi gülünç ve acı bir duruma düşmek istemez. Bunun yolu ise, başkalarına lânet etmemektir.

Hadislerden Öğrendiklerimiz

Lânet, açıkta kalmaz. Lânet edilen ona lâyık değilse, lânet edene döner. Müslümana rahmet ve iyilik temennisi yakışır. Çünkü başkalarını iyiliklere lâyık görenler, gerçekte kendilerine iyilik etmiş olurlar.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/beddua-doner-dolasir-sahibini-bulur-hadisi.html