Beled Suresi 4. ayeti ne anlatıyor? Beled Suresi 4. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Beled Suresi 4. Ayetinin Arapçası:

لَقَدْ خَلَقْنَا الْاِنْسَانَ ف۪ي كَبَدٍۜ

Beled Suresi 4. Ayetinin Meali (Anlamı):

Biz insanı dünya ve âhirette karşılaşacağı böylece fazla zorluk içinde yarattık.

Beled Suresi 4. Ayetinin Tefsiri:

İnsanın yaratılışı ile alakalı olarak burada اَلْكَبَدُ (kebed) kelimesi kullanılır. “Kebed”; güçlük, meşakkat, bıkkınlık, zor mânalarına kazanç. İnsan zorluklar içinde yaratılmıştır. Onun toprak halinden başlayıp babasının sulbünde meni oluncaya; ana rahmine nutfe olarak bırakılıp böylece çok safhadan geçerek insan haline gelinceye; dünyaya gelip bebeklik, çocukluk, gençlik, erginlik dönemlerini geçerek olgun insan oluncaya; yaşlanıp, ihtiralığın sıkıntılarına katlanıp ölünceye; öldükten daha sonra kabirden, mahşerden, hesaptan geçip cennete yoksa cehenneme varıncaya değin karşılaşacağı nice zorluklar, yüz yüze geleceği nice meşakkatler vardır. Bu yolculuk esnâsında insanı nice tehlikeler beklemektedir. Buna kadar zorluklar ve meşakkatler içinden insanlık gayesine ermeye çalışmanın, insan yaratılışının ayrılmayan bir vasfı ve Becerikli’nın değişmez bir kanunu olduğu anlaşılır. O halde dünya bir eğlenme ve dinlenme yeri değildir. İnsanın buradaki vazifesi eğlenmek, günü gün etmek değildir. Burada ebedî hayatı için bir kısım zorluklara katlanmaya hazır almak, zorluklar aleyhinde anında yorgunluk ve yılgınlık göstermeyip direnmek gerekir. Dolayısıyla âyet, müşriklerin eziyetlerine maruz kalan Peygamberimiz ve müslümanları avuntu etmektedir.

Diğer taraftan, “kebed” kelimesini güçlük mânası yanında çetin huyluluk, kuvvetlilik anlamı da vardır. Buna tarafından insanın tabiatında zorluk tümdengelim, kılçıklık yapma ve işi yokuşa sürme gibi bir özelliğe dikkat çekilir. Özellikle bu tînette olan kimseler, kendilerini dinç hissedince başkalarını incitmekten ve işlerini güçleştirmekten müsamaha alırlar. Kendilerini herkesten üstün ve yenilmez görürler. Nitekim sürekli âyetler de insanın bu yönüne dikkat çeker:

Beled Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Beled Suresi 4. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/beled-suresi-4-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html