Beled Suresi 5. ayeti ne anlatıyor? Beled Suresi 5. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Beled Suresi 5. Ayetinin Arapçası:

اَيَحْسَبُ اَنْ لَنْ يَقْدِرَ عَلَيْهِ اَحَدٌۢ

Beled Suresi 5. Ayetinin Meali (Anlamı):

Yahut o, kendisine hiç kimsenin güç yetiremeyeceğini mi sanıyor?

Beled Suresi 5. Ayetinin Tefsiri:

Buradaki insandan kasıt, her insan yok, özellikle Allah’a ve âhirete imanı olmayan mağrur ve mütekebbir kimselerdir. Çünkü bu âyetler, malına mülküne güvenerek kendilerini yenilmez zanneden müşrik ileri gelenler hakkında inmiş­tir. Zira onlar, Peygamber (s.a.s.)’i mutlaka mağlup edeceklerini düşünüyor, bu hususta kimsenin kendilerini yenmeye şiddet yetiremeyeceğini iddia ediyorlardı. Neleri varsa hepsini Allah’a ve Peygamber’e düşmanlık yolunda harcıyorlardı. Bu sebeple bu malların sarfına kendi ağızlarından الإهلاك (ihlâk) yani “kendilerine hiçbir fayda sağlamayacak şekilde telef etme” ifadesi kullanılmıştır. Onların bu hâli âyet-i kerîmede şöyle beyân edilir:

“İnkâra saplananlar, mallarını insanları Allah yolundan döndürmek için harcarlar. Onu böylece harcamaya devam edeceler. Ama harcanan bu mülk onlara bir vicdan azabı sebebi olacak. Çünkü hedeflerine varamadan mağlup edilecekler. Sonuç Olarak kâfirler toplanıp cehenneme sürülecekler.” (Enfâl 8/36)

Rivayete kadar Haris b. Âmir isimli önde gelen bir Mekkeli, iddiaya göre müslüman olmakla birlikte aralıksız günah işliyor, ardından durumunu Resûlullah’a anlatıyor, o da günahlarının kefareti için sadaka vermesini emredi­yordu. Sonunda bu sözde müslüman, “Muhammed’in dinine girdikten sonradan kefa­ret ve sadaka vere vere elimde avucumda bir şey kalmadı” demişti. 6. âyet bu olaya da ışık tutmaktadır. (bk. Kurtubî, el-Câmi‘, XX, 64)

İster kâfir, ister münafık kim olursa olsun, İslâm düşmanlığı yolunda mallarını harcarken kendilerini kimsenin görmediğini sanabilirler. Halbuki Allah onları görmekte, neyi nereye harcadıklarını bilmektedir ve bunun hesabını soracaktır. Nitekim Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurur:

“Hiçbir kul, kıyâmet gününde, ömrünü nerede tükettiğinden, ilmiyle ne gibi işler yaptığından, malını nereden kazanıp nerede harcadığından, vücûdunu nerede yıprattığından sorulmadıkça bulunduğu yerden kıpırdayamaz.” (Tirmizî, Kıyâmet 1)

Bu sorgulama ilâhî adaletin bir gereğidir. Zira Allah Teâlâ insana koskocoman bir değer vermiş, onu benzersiz özelliklerle donatmıştır:

Beled Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Beled Suresi 5. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/beled-suresi-5-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html