Hadisi şerifi nasıl anlamalıyız? Hadisten çıkarmamız gereken dersler nelerdir?

Abdullah İbni Mes’ûd radıyallahu anh şöyle dedi:

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem bir hasır üzerinde yatıp uyumuştu. Uykudan uyandığında, hasır vücudunun bağlı tarafında iz bırakmıştı. Biz:

–Yâ Resûlallah! Sizin için bir döşek edinsek, dedik. Bunun üstüne Resûl-i Ekrem:

“Benim dünya ile ilgim ne değin fakat? Ben bu dünyada bir ağacın aşağı gölgelenen, sonradan da oradan kalkıp giden binitli bir gezgin gibiyim” buyurdular.  (Tirmizî, Zühd 44 )

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Peygamber Efendimiz lükse ve rahata düşkün değildi. İçinde yaşadığı toplumun hayat şartlarının üzerinde bir yaşayışı hiçbir zaman açlık etmedi. Her konuda olduğu gibi, evinin tanzimi ve kullandığı ev eşyalarında da sahâbîlere ve ümmetine örnek teşkil etti. Hz. Peygamber, hayatı boyunca her türlü dünyalık imkânı elde etme gücüne sahipken, böyle bir şey istemedi, zühdü ve tevazuu da terketmedi. Kuş tüyünden, yünden ya da pamuktan yapılmış rahat bir döşekte yatma imkânına sahipken, vücûdunda iz bırakan bir hasır üzerinde yatmayı tercih etti. Ancak yıllarca hizmetinde yer alan aziz sahâbî Enes İbni Mâlik’in ifadesiyle Peygamberimiz’in vücudu bir ipek dek hassas ve kibar idi. Buna rağmen, sahâbe-i kirâmın kendisini gizli ettirecek ve vücudunda iz bırakmayacak yumuşaklıkta bir döşek hazırlama teklifini kabul etmedi. her zaman ifade ettiği gibi, dünyaya onu hiç terketmeyecekmişçesine bağlanmadığını hatırlattı. Hatta, dünyadaki hayatının, bir ağacın gölgesinde dinlenecek dek kısa olduğunu belirterek, lükse, rahata ve israfa düşkünlüğün bir müslümana yakışmadığını kafalara ve kalblere yerleştirdi. Nasıl bir ağacın gölgesi sürekli değilse ve sadece güneş varken gölgenin hükmü söz konusu ise, insan da bu dünyada sürekli olmayıp geçicidir. Aynı şekilde dünya da geçicidir. Bu sebeple insanları fazla derecede dünyaya özendirip bağımlı ülkü getirmek, dinimizde güzel görülmemiştir. Bu durum, dünyanın meşrû olan nimetlerinden faydalanmama anlamına gelmez. Sadece, zühde karşın bir hayatın daha tercihe şâyân olduğunu ortaya koyar.

Hadisten Çıkarmamız Gereken Dersler Nelerdir? Hz.Peygamber, kendi şahsî hayatında zühdü seçim etmiş ve ümmete bu yönde tavsiyelerde bulunmuştur. Dünya hayatı gelip geçicidir. Bu sebeple bağlanıp kalmaya değmez. Hoş ve bahtı açık davranışlarla âhiret hayatına hazırlanmak gerekir. Maksadı daha iyi anlatabilmek için benzetme ve misaller uygulamak câizdir.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/benim-dunya-ile-ilgim-bir-agac-altinda-dinlendikten-sonra-yoluna-devam-eden-yolcu-gibidir.html