Beyyine Suresi 5. ayeti ne anlatıyor? Beyyine Suresi 5. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Beyyine Suresi 5. Ayetinin Arapçası:

وَمَٓا اُمِرُٓوا اِلَّا لِيَعْبُدُوا اللّٰهَ مُخْلِص۪ينَ لَهُ الدّ۪ينَ حُنَفَٓاءَ وَيُق۪يمُوا الصَّلٰوةَ وَيُؤْتُوا الزَّكٰوةَ وَذٰلِكَ د۪ينُ الْقَيِّمَةِۜ

Beyyine Suresi 5. Ayetinin Meali (Anlamı):

Halbuki onlara da fakat, taat ve ibâdeti sadece Allah’a has kılıp yalnızca O’nun rızâsını niyet alarak, bâtıl dinleri terk edip dupduru bir tevhid inancı içinde yalnızca Allah’a kulluk etmeleri, namazı direkt olarak kılmaları ve zekâtı vermeleri emredilmişti. İşte sağlam, doğruca ve kıyâmete değin bâkî kalacak din budur!

Beyyine Suresi 5. Ayetinin Tefsiri:

İlk peygamber Hz. Âdem’den itibaren Son Peygamber (s.a.s.)’e değin Allah’ın kullarına emrettiği dinin aslı aynıdır. Hz. Mûsâ ve Hz. İsa aynı dini tebliğ etmişlerdir. Tevrat ve İncil de dinin aynı esaslarını beyân buyurmuştur. Hz. Muhammed (s.a.s.) de yine benzer esasları bildiri etmiştir. Kıyamete değin da din benzer esaslar üzerine devam edecektir. Çünkü sağlam, dosdoğru ve bâkî olan, Hak katında makbûl din budur. Bu esaslar şunlardır:

    Dini yani ibâdet ve itaati sadece Allah’a has kılarak yalnızca O’na kulluk etmek; ibâdette hiçbir şeyi O’na iki taraflı koşmamak.

    Şirk şüphesi içeren her türlü sapık inanç, hafıza ve görüşten uzaklaşıp Allah’ın birliğine itimat etmek, tek olan Allah’a yönelmek, O’na tapmak.

    Namaz kılmak. Çünkü namaz Allah’a saygının en yüksek ifadesidir.

    Zekât saptamak. Çünkü zekât insana şefkat ve sevginin en önemli ifadesidir.

Bu esaslara tutarsız inanç ve amellerin dinde yeri yoktur. Halbuki Ehl-i kitabın o zaman oysa sahip oldukları dini anlayışta bu esasların tümü bozulmuştu. Bâtıl inançlar ve bozuk ameller her tarafı sarmıştı. Çünkü onlar, kitaplarını kanımca kendi elleriyle tahrif etmiş, ondaki doğru esasları değiştirmiş ve gerçekten olmayan pek çok şey ona ek etmişlerdi. Neyin dürüst neyin hatalı olduğu birbirine karışmıştı. İşte gelen son Peygamber Hz. Muhammed (s.a.s.) ve getirdiği ebedî hidâyet güneşi Kur’ân-ı Kerîm, bütün bu yanlışları düzeltmiş ve en doğru dini açıkça bir güneş gibi baştan tüm insanlığın önüne koymuştur.

Bu reel karşısında millet iki grup olacaktır: 

Beyyine Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Beyyine Suresi 5. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/beyyine-suresi-5-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html