Konya’da oynadığı bilgisayar oyunundan ilham bölge Murat Ertuğrul, önce test yanılma yoluyla yay ve ok yaptı, sonra geleneksel Türk okçuluğu eğitmeni oldu.

Baba mesleği marangozluk olduğu için el sanatlarına ilgi duyan Ertuğrul, lise yıllarında oynadığı bilgisayar oyunundaki okçu karakterden etkilenerek ok ve yay yapmaya başladı.

Babasının da desteğini alan 28 yaşındaki Ertuğrul, başlangıçta okçulukla ilgili hiçbir deneyiminin olmadığını, ok yapmayı kendi kendine öğrendiğini söyledi.

“HİÇBİR VAKIT PES ETMEDİM”

Babasının kendisine okçuluk hayali için çok takviye verdiğini dile getiren Ertuğrul, “Babama ‘Hadi baba ok yapalım, yay yapalım’ dedim. Babamla beraber ok yapmaya başladık. Tekrar Tekrar yaptık, kırdık. Çünkü, daha sağlam olması için hayvan boynuzu ve siniri gibi bir takım malzemelere ihtiyaç varmış. Biz kendi kendimize, test yanılmalarla çalışmalara devam ettik. Hiçbir vakit pes etmedim, pes etmediğim için de başardığımı düşünüyorum.” dedi.

Ertuğrul, okçulukta ilerlemeye çaba ettiğini belirterek, “Geleneksel Türk okçuluğunda ileri gitmek için misal videolar izledim, kitaplar okudum, çalışmalarıma devam ettim. Bir kursa kayıt oldum ve kısa bir vakit orada okçuluk eğitimi aldım. Milletlerarası çoğu müsabakaya katıldım. Bir zaman atlı okçulukla ilgilendim. Milletlerarası müsabakalara da katılınca, ‘Bu geleneksel okçuluk tam bana kadar’ dedim. Müsabakalarda yarışmacılar, geleneksel kıyafetlerini giyerek uğraş ediyor. Buna emrindeki olarak kültürel bir ilişki içine de girmiş oluyoruz. Bu açıdan kendimi şanslı hissediyorum.” diye konuştu.

“PANDEMİ DÖNEMİNDE ÜYE SAYIMIZDA CİDDİ ARTIŞ YAŞANDI”

Geleneksel Türk okçuluğunu öğrendikten sonradan, içinde başkalarına da öğretme isteği oluştuğunu bildiren Ertuğrul, Meram Belediyespor Kulübünde okçuluk eğitmenliği yaptığını anlattı.

Ertuğrul, kursiyer çocukların kendini geliştirmesi için mücadele gösterdiğini kaydederek, “Türk okçuluğuyla disiplini ve vücudun disiplinini de kazandırmış oluyoruz. Ok atmanın yanında odaklanma, gerginlik ve kaygı gibi sorunları nasıl aşmaları gerektiğini de öğretiyoruz. Günümüz hastalıklarından dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğunu tekrar okçuluk doğru yüzde 70 oranında düzeltebiliyoruz. Bu duruma bağlı olarak pandemi döneminde üye sayımızda ciddi artış yaşandı.” ifadesini kullandı.

OK İÇİN PET ŞİŞEDEN TÜY YAPTI

Ertuğrul, karşılaştığı zorlukların hiçbir zaman kendisini yıldırmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Bu işe nasıl başladığıma, derhal nasıl olduğuma bakıyorum. İleride nasıl olacağımı da çok merak ediyorum. Bu arzu zamanla önemli bir işe dönüştü. Kariyer olarak da bu alanda ileri gitmek istedim. Yay yaparken kullandığım ağaçları gerdiremediğim için öbür çözüm yolları aradım. Yayı dargın yağın içine soktum ve biraz daha gerdirebildim. İlk zamanlar yaptığım oklar attığım yerden çok faklı yerlere gidiyordu. Oklarda hindi ve kaz gibi hayvanların tüyü kullanılıyormuş. O zamanki imkanlarımla zorunlu malzemeyi bulamayınca ben de pet şişeden tüy yapmaya başladım. Önüme meydana çıkan hiçbir engelde pes etmedim. Yaptığım incelemeler sonucu atışlarım akıcı gitmeye başladı. Bu durum beni daha çok motive etti ve ‘Atış tam ego’ dedim.”

Kaynak: AA

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/bilgisayar-oyunundan-etkilenerek-geleneksel-turk-okculugu-egitmeni-oldu.html