Hadisi şerifi nasıl anlamalı ve amel etmeliyiz? Hadisten çıkarmamız gereken dersler nelerdir?

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den söylenti edildiğine kadar Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Bir kimse karısına kin beslemesin. Onun bir huyunu beğenmezse, bir diğer huyunu beğenir.” (Müslim, Radâ 61)

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Dünyada hatasız insan yoktur. Her insanın mutlaka birçok kusuru vardır. “Hatasız arkadaş arayan dostsuz kalır” atasözü bu gerçeği dile getirmektedir.

Kadın da bir insan olduğuna göre, kuşkusuz onun da kusurları bulunacaktır. “Hatasız güzel olmaz” denmiştir. İnsan çok iyi yaratılmamıştır. Mükemmel olan yalnızca Allah Teâlâ’dır. Şart böyle olunca, karısında gördüğü kusurları büyüterek ondan dehşet etmeye kalkan bir kimsenin bu davranışı bayağı sayılamaz. Pireyi deve yaparak hayat arkadaşını tenkid etmek, insaf ölçülerine sığmaz. Kendi hatalarını görmeyen, ele çuvaldızı batırmadan önce kendine iğneyi batıramayan kimse haklı bulunamaz. İşte bu sebeple insan, bir takım davranışlarını beğenmediği için karısına haksızlık etmemelidir. Onun beğendiği yanlarını hesaba katmalı, iyi taraflarını görmeye çalışmalıdır. Meselâ şöyle düşünmelidir:

Karım biraz kavgacı fakat, açık konuşmak gerekirse dindar kadındır.

pek hoş değil ama, namuslu kadındır.

Benim istediğim dek becerikli değil ama, güzel kadındır.

Meseleye bir de bayan yönünden bakalım. Aynı gerekçeler kuşkusuz kadın için de geçerlidir. O da durup dururken kocasını küçümsemeye kalkmamalıdır. Beğendiği bir kimsenin meziyetlerini eşinde görememek, ona kocasını beğenmeme hakkını vermez. Çünkü Allah Teâlâ insanları yaratırken herbirine değişik özellikler vermiştir. Bazılarına da bizim bilemediğimiz sebeplerle, birkaç özellik aniden lutfetmiştir. O’nun her işinde bir hikmet bulunduğu şüphesizdir. Bize düşen O’nun adaletine inanmak, hiçbir kuluna haksızlık etmeyeceğini muhakkak bilmektir.

Peygamber Efendimiz eşlerin birbirine düşmanca duygular beslemesini gereksiz bulmaktadır. Birbirinin iyi yanlarını görmeye amaçlamak bundan böyle avantaj vermiyorsa, iki taraflı sevgi ölmüşse, eşlerden biri ötekinden soğumuşsa, demekki yuvada ciddi bir problem vardır. Yapılacak meslek bu kördüğümü çözmektir. Sevgi bağlarının koptuğu bir evliliği cebren götürmek zaten dürüst değildir. İki tarafa da cehennem azâbı yaşatmanın anlamı yoktur. Dünyanın sonu gelmediğine göre, herkes huyunu suyunu beğendiği ve aradığı özellikleri kendinde bulduğu bir başkasıyla evlenir, olur biter.

Hadisten Çıkarmamız Gerekenler Eşinin bir takım özelliklerini beğenmeyen kimse, onun diğer güzelliklerini görmeye çalışmalıdır. Bu konuda peşin mahkum olmayanlar, eşlerinin iyi yanlarını görebilirler. Çünkü herkesin keza fena, ayrıca de hoş yanları vardır. Ailede bir anlaşmazlık olunca insan hisleriyle hareket etmemeli, aklını hakem yapmalıdır.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

İslam ve İhsan

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/bir-kimse-karisina-kin-beslemesin-onun-bir-huyunu-begenmezse-bir-baska-huyunu-begenir-hadisi.html