“İki şahsiyet yemek yemek üç kişiye, üç şahsiyet yemek yemek de dört kişiye yeter” ve “Bir kişinin yiyeceği iki kişiye, iki kişinin yiyeceği dört kişiye, dört kişinin yiyeceği de sekiz kişiye yeter” hadisini nasıl anlamalıyız?

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den söylenti edildiğine kadar Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“İki şahsiyet yemek üç kişiye, üç şahsiyet yemek yemek de dört kişiye yeter.” (Buhârî, Etime 11; Müslim, Eşribe 179-181. Ayrıca bk. Tirmizî, Etime 21; İbni Mâce, Etime 2)

Câbir İbni Abdullah radıyallahu anh şöyle dedi:

Ben Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i:

“Bir kişinin yiyeceği iki kişiye, iki kişinin yiyeceği dört kişiye, dört kişinin yiyeceği de sekiz kişiye yeter” buyururken işittim. (Müslim, Eşribe 179–181. Ayrıca bk. Tirmizî, Etime 21; İbni Mâce, Etime 2)

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Allah’ın adını anarak yemeğe başlayan kimselerin yiyecekleri verimli olur. Zaten bir Müslüman midesini ön planda tutmaz. Allah’ın verdiği çeşit çeşit nimetleri yiyip O’na şükretmekle beraber, en iyi gıdalarla beslenmeyi hayatın gayesi kabul etmez. Zira onun daha önemli görevleri ve idealleri vardır. öte yandan mü’minin bir diğer âdeti, midesini tıka basa doldurmamak, doymaya başladığını hissedince elini yemekten çekmektir. Peygamber Efendimiz’in belirttiği gibi, o midesinin üçte birini yemeğe, üçte birini suya, geri kalan üçte birini de nefes almaya ayırır. İşte böylesine hoş âdetleri olan kimselerin yiyecekleri bereketli olur. Her iki hadiste belirtildiği üzere, İslâm edebine kadar yaşamış bir kişinin yiyeceği iki kişiyi, iki kişinin yiyeceği üç kişiyi, hatta dört kişiyi, dört kişinin yiyeceği de sekiz kişiyi doyurur.

İslâm fetihleri başlayıncaya ve İslâm’ın sesi uzaktan diyarlara ulaşıncaya kadar Müslümanlar büyük sıkıntılar çektiler. Ehl-i Suffe dediğimiz, İslâmiyet’i öğrenmek için Medine’de, Mescid-i Nebevî’nin bir köşesinde yatıp kalkan fakir Müslümanlar, birçok vakit karınlarını doyuramadılar. Resûl-i Ekrem Efendimiz evi barkı olan Müslümanlara, onları yemeğe misafir etme etmelerini nasihat ederken, birçok vakit yukarıdaki hadisleri söylerdi. Bir arada yendiği takdirde, az gibi görünen bir yemeğin daha fazla kişiye yetebileceğini, başkalarına yardımcı Müslümanların yemeklerinin verimli olacağını açıklama buyururdu.

Hadislerden Öğrendiklerimiz

Yemekler birlikte yendiği zaman, eksik gibi görünen yiyecekler bereketlenir ve daha çok kişiyi doyurur. Hayatın gayesi fazla ve bol yemek yemek yok, yeterince yemek yemek elindeki imkânlardan başkalarının da faydalanmasını karşılamak olmalıdır.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/bir-kisinin-yemegi-iki-kisiye-iki-kisinin-yemegi-dort-kisiye-dort-kisinin-yemegi-de-sekiz-kisiye-yeter-hadisi.html