Çocuklar için geleneksel karne hediyelerinden biri olarak görülen bisiklet, son yıllarda artık farklı yaş ve sosyo-ekonomik gruptan kişilerin de ilgisini çekiyor. Bisiklet yollarının sayısı ve uzunluğu artarken, özellikle trafik nedeniyle yollarda geçirilen saatler, kişilerin bisikleti tercih etmelerini sağlıyor.

sahibinden.com, hem spor yapmak hem de bir ulaşım aracı olarak bisiklete binmek isteyenlere bisiklet alırken dikkat edilecek konularda önemli ip uçları veriyor.

Yetişkinler bisiklet alırken ilk önce gövde (kadro) boyuna dikkat etmeli. Doğru gövde (kadro) olmayan bisikletlerde kullanıcı, bedenine büyük ya da küçük bisiklet kullandığı için istediği performansı alamaz. Bisiklet kullanırken ve sonrasında vücudunda ağrılar hisseder. Kadro ölçüsü sonrası kullanıcı bütçesine göre alabileceği en hafif bisikleti almalıdır.

Çocuk bisikleti alırken en önemli konu jant seçenekleridir. Jantlar 12, 16, 20, 24 olarak değişiyor. Çocukların, boylarına ve bacak uzunluklarına göre bisiklet seçmesi önemli. Bacak boyunun yetişmediği bisiklette çocuklar zorlanabilir, vücutlarında ağrılar hissedebilir, yanlış jant seçimi kaza yapmalarına neden olabilir.

Bisiklet binen herkes kask almalıdır. Kask kazalara karşı hayat kurtarır. Kaskın yanı sıra eldiven ve gözlük kullanımı da sürücülere daha güvenli ve konforlu bir yolculuk imkanı sağlar.

Bisiklet alırken kullanım amacına dikkat edilmelidir. Bisikletin nerede, nasıl bir zeminde kullanılacağı bisiklet alışverişi yaparken dikkat edilmesi gereken konuların başında gelir. Dağlık alanlar, toprak veya taşlı yollar için “Dağ” bisikleti tercih edilmelidir. Dağ biskleti asfalt için de uygun olmasına karşın şehir içi yollar ve aslfalt zemin için önerilen bisiklet “Yarış ya da Yol” bisikletidir. “Şehir” bisikleti de yine özellikle işe/okula gidp gelen kişilerin tercih edebileceği, alfalta ve ufak çakıllı yollara uygun bir bisiklet türüdür. Bunların yanı sıra “Triatlon”, “Tamdem (iki veya üç kişilik)”, “Tur” bisikleti gibi daha özel amaçlara uygun bir çok farklı bisiklet türü de mevcuttur.

Bisiklet bakımı bisiklet malzeme ömrünü uzatmasında önemli bir konudur. Bisiklete binen herkesin mutlaka evinde zincir yağı olması gerekir. Sürüş sırasında zincir, gelen tozlar nedeniyle kirlenir. Aktarıcı makaralarda da bu tozlardan dolayı yağlı tabakalar oluşur. Bisikleti haftalık olarak bulaşık sabunu ve süngerle çizmeden sabunlamak ve sonrasında mazot ve fırça ile bisikletin zincir ve ruble kısmını temizlemek gerekir. Bu işlemler sonrası zincir yağlandığı zaman bisikletin ömrü ve kullanımı kolaylaşır.

Her bisiklet kullanıcısının mutlaka bisiklete özel alyana sahip olması gerekir. Bu sayede gidon, sele ayarı yapılabilir ya da herhangi bir gevşeyen vida anında sıkarak rahat bir bisiklet sürüşü sağlanabilir. Yedek lastik ve levye taşıyarak da patlak lastikler hemen değiştirilebilir. Birden fazla lastik patlama riskine karşı yama seti taşınması sürücüler için kolaylık sağlar.

Bisiklet sürücüleri trafik kurallarına uymalıdır. Motorlu taşıt kullanıcıları ve yayalar gibi bisiklet sürücüleri de trafik kurallarına eksiksiz uymalıdır. Bisikletliler, bisiklet yolu yoksa en sağ şeridi kullanmalıdır, trafik ışıklarına uymalıdır. Karayolunda ikiden fazla bisiklet yan yana sürülmemelidir ve dönüş yapılacağı zamanlarda işaret verilmelidir. Bunlara ek olarak, tenha yolların tercih edilmesi, gece sürüşlerinde farların açılması ve reflektörlü giysiler giyilmesi de hem bisikletlinin hem de diğer sürücülerin trafik güvenliğini artıran diğer önlemler arasında yer alır.

2.el bisiklet alımı, nelere dikkat edilmeli
İkinci el bisiklet alınırken öncelikle alınacak bisikletin malzemesinin durumu kontrol edilmelidir. Yürüyen ekipman olarak tabir edilen dişli, aynakol, zincir gibi ürünlerin ömrünün dolmuş olmaması gerekir. Fren sisteminin de kontrol edilmesi fayda sağlar, özellikle üst model bisikletlerde arızalı bir freni değiştirmenin masrafı yüksek olabilir.

Her yaş ve zevke uygun binlerce bisiklet çeşidine https://www.sahibinden.com/spor-bisiklet adresinden ulaşılabiliyor.


sahibinden.com hakkında, nedir, tarihi
Aksoy Group bünyesinde, 2000 yılında kurulan sahibinden.com, yenilikçi ürün ve hizmet uygulamaları ile kendi iş alanındaki standartların belirleyicisi olmaya devam ediyor. Mart 2016’da ayda 40,5 milyon aktif kullanıcının, 243 milyon kez ziyaret ederek, 7 milyar sayfa görüntülediği sahibinden.com; 430 çalışanı, 5 milyondan fazla aktif ilanı ve on binlerce ürün çeşidiyle Türkiye’nin en büyük elektronik ticaret ve ilan platformlarından birisi olma özelliğini taşıyor.