Bürûc Suresi 10. ayeti ne anlatıyor? Bürûc Suresi 10. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Bürûc Suresi 10. Ayetinin Arapçası:

اِنَّ الَّذ۪ينَ فَتَنُوا الْمُؤْمِن۪ينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ ثُمَّ لَمْ يَتُوبُوا فَلَهُمْ عَذَابُ جَهَنَّمَ وَلَهُمْ عَذَابُ الْحَر۪يقِۜ

Bürûc Suresi 10. Ayetinin Meali (Anlamı):

Mü’min erkeklere ve mü’min kadınlara her türlü işkenceyi yapan, daha sonra da pişman olup bundan vazgeçmeyenlere cehennem azabı, üstelik yangın azabı vardır.

Bürûc Suresi 10. Ayetinin Tefsiri:

Her şeyi bilen ve görebilen Allah Teâlâ, Ashâb-ı Uhdûd kıssasında mücrimlerin işlediği bir vahşiliği ve ona karşı müslümanların gösterdiği metaneti tarif ettikten daha sonra, bu vahşiliği ve mukabilindeki metaneti genelleştirerek süre ve mekan kaydının dışına çıkarmakta ve sürekli geçerli olan bir genel kuralı hatırlatmaktadır. Nerede ve ne zaman olursa olsun, mü’min erkek ve kadınlara, imanlarından döndürmek için mihnet ve cefa edip sonra da tevbe etmeyenlere; yaptıkları bu cürme pişman olup vazgeçmeyenlere, bu yaptıklarının karşılığı olarak cehennem azabı dahası yangın azabı vardır. Bu yangın azabı, gitgide artıp genişlemesi itibariyle yangına benzeyen fitnelerinden dolayıdır. Bu azabın bir kısmı dünyada da olabilir. Ama dünya azabıyla âhiret azabı, dünyadaki ateşin yakmasıyla cehennem ateşinin yakması karşılaştırma edilemez. Dünya azabının bir sonu vardır, nihayet ölümle bitecektir. Ama âhiret azabı nihayetsizdir. Bu bakımdan  belâ, musibet ve işkenceler aleyhinde sarsıntıya uğramayıp imanlarında sabredenler, cana yakın imanla sâlih ameli birleştirenler, âhirette Rablerinin katında köşklerinin önünden ve ağaçlarının arasından ırmaklar çağıldayan hoş hoş bahçelere, arzuladıkları her türlü nimetlere kavuşacaklardır. Bu kavuşma büyük bir başarıdır fakat, tüm cazibesiyle dünya onun yanında böylece ehemmiyetsiz kalır.

Öyleyse müslüman, İslâm’ı bildiri, yaşama ve yaşatma mücâdelesinde önüne çıkabilecek engellere aldırmadan hedefe doğru peyderpey ilerlemelidir. Çünkü Allah’ın nûrunu söndürmek için çalışan zâlimleri Cenâb-ı Hakk’ın o kadar şiddetli yakalayışı beklemektedir:

Bürûc Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Bürûc Suresi 10. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/buruc-suresi-10-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html