Bürûc Suresi 11. ayeti ne anlatıyor? Bürûc Suresi 11. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Bürûc Suresi 11. Ayetinin Arapçası:

اِنَّ الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَهُمْ جَنَّاتٌ تَجْر۪ي مِنْ تَحْتِهَا الْاَنْهَارُۜ ذٰلِكَ الْفَوْزُ الْكَب۪يرُۜ

Bürûc Suresi 11. Ayetinin Meali (Anlamı):

Buna karşılık, iman edip sâlih ameller yapanlara ise içinden ırmaklar akan cennetler vardır. En büyük başarı ve kurtuluş işte budur.

Bürûc Suresi 11. Ayetinin Tefsiri:

Her şeyi bilen ve gören Allah Teâlâ, Ashâb-ı Uhdûd kıssasında mücrimlerin işlediği bir vahşiliği ve ona karşısında müslümanların gösterdiği metaneti tarif ettikten sonradan, bu vahşiliği ve mukabilindeki metaneti genelleştirerek zaman ve mekan kaydının dışına çıkarmakta ve sürekli geçerli olan bir genel kuralı hatırlatmaktadır. Nerede ve ne vakit olursa olsun, mü’min erkek ve kadınlara, imanlarından çevirmek için mihnet ve cefa edip sonra da tevbe etmeyenlere; yaptıkları bu cürme pişman olup vazgeçmeyenlere, bu yaptıklarının karşılığı olarak cehennem azabı diğer taraftan yangın azabı vardır. Bu yangın azabı, gitgide artıp genişlemesi itibariyle yangına eş fitnelerinden dolayıdır. Bu azabın bir kısmı dünyada da olabilir. Oysa dünya azabıyla âhiret azabı, dünyadaki ateşin yakmasıyla cehennem ateşinin yakması kıyas edilemez. Dünya azabının bir sonu vardır, nihayet ölümle bitecektir. Lakin âhiret azabı nihayetsizdir. Bu bakımdan  belâ, musibet ve işkenceler aleyhinde sarsıntıya uğramayıp imanlarında sabredenler, arkadaşça imanla sâlih ameli birleştirenler, âhirette Rablerinin katında köşklerinin önünden ve ağaçlarının arasından ırmaklar çağıldayan güzel güzel bahçelere, arzuladıkları her türlü nimetlere kavuşacaklardır. Bu kavuşma büyük bir başarıdır ancak, bütün cazibesiyle dünya onun yanına pek ehemmiyetsiz kalır.

Öyleyse müslüman, İslâm’ı bildiri, yaşama ve yaşatma mücâdelesinde önüne çıkabilecek engellere aldırmadan hedefe dürüst an be an ilerlemelidir. Çünkü Allah’ın nûrunu söndürmek için çalışan zâlimleri Cenâb-ı Hakk’ın böylece şiddetli yakalayışı beklemektedir:

Bürûc Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Bürûc Suresi 11. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/buruc-suresi-11-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html