Bürûc Suresi 17. ayeti ne anlatıyor? Bürûc Suresi 17. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Bürûc Suresi 17. Ayetinin Arapçası:

هَلْ اَتٰيكَ حَد۪يثُ الْجُنُودِۙ

Bürûc Suresi 17. Ayetinin Meali (Anlamı):

Sana haberi geldi mi o günahkâr orduların:

Bürûc Suresi 17. Ayetinin Tefsiri:

Bahsedilen ordular, Hz. Mûsâ’ya karşısında azgınlık yapan Firavun ve Hz. Sâlih’e asi olan Semûd ordularıdır. Kendilerini enerjik ve kuvvetli sanarak hadlerini aşıp peygamberlere ve mü’minlere cefa eden bu orduları Allah yerle bir etmiştir. O günün Arap toplumu Firavun’un helak oluş kıssasını biliyor, Semûd kavminin helak izlerini de görüyorlardı. Buna karşın inkârcılar aralıksız bir yalanlayış içindeler” (Burûc 85/19) âyetiyle, geçmiş dönemdeki kâfirlerin halini ifadeden sonradan günümüz kâfirlerinin durumuna dikkat çekilmektedir. Bunların da Allah’ın yakalamasından ve azabından kurtulmaları olası değildir. Onlar, her yönden düşman kuvvetleriyle çevrilmiş, yolları kapatılmış ve sıkıştırılmış biçare bir gruba benzetilmişlerdir. Bu grubun o kuşatmayı yarıp kurtulması baskı olduğu gibi, kâfirler de kendilerini arkalarından sıkı sıkıya kuşatan Allah’ın azabından kurtulamayacaklardır.

Netice itibariyle:

Bahsedilen ordular, Hz. Mûsâ’ya aleyhinde azgınlık yapan Firavun ve Hz. Sâlih’e asi olan Semûd ordularıdır. Kendilerini güçlü ve kaslı sanarak hadlerini aşıp peygamberlere ve mü’minlere acımasızlık eden bu orduları Allah yerle bir etmiştir. O günün Arap toplumu Firavun’un helak oluş kıssasını biliyor, Semûd kavminin helak izlerini de görüyorlardı. Buna rağmen inkârcılar sürekli bir yalanlayış içindeler” (Burûc 85/19) âyetiyle, geçmiş dönemdeki kâfirlerin halini ifadeden sonradan günümüz kâfirlerinin durumuna uyarı çekilmektedir. Bunların da Allah’ın yakalamasından ve azabından kurtulmaları olası değildir. Onlar, her yönden düşman kuvvetleriyle çevrilmiş, yolları kapatılmış ve sıkıştırılmış biçare bir gruba benzetilmişlerdir. Bu grubun o kuşatmayı yarıp kurtulması şiddet olduğu gibi, kâfirler de kendilerini arkalarından sıkı sıkıya kuşatan Allah’ın azabından kurtulamayacaklardır.

Netice itibariyle:

Bürûc Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Bürûc Suresi 17. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/buruc-suresi-17-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html