Bürûc Suresi 6. ayeti ne anlatıyor? Bürûc Suresi 6. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Bürûc Suresi 6. Ayetinin Arapçası:

اِذْ هُمْ عَلَيْهَا قُعُودٌۙ

Bürûc Suresi 6. Ayetinin Meali (Anlamı):

Onlar o ateşin başına yerleşik,

Bürûc Suresi 6. Ayetinin Tefsiri:

Ulu Rablerine karşısında kalplerinde taşıdıkları hâlis iman ve tevhid düşüncesine en ufak bir şirk kiri bulaştırmak istemeyen, sadece O’na kavuşmayı açlık eden, bu sebeple Allah’ın dışındaki güçlerin egemenliğine boyun eğmeyen mü’minleri yanmak üzere o tutuşturulmuş alev doymuş hendekleri hazırlayan Ashâb-ı Uhdûd, yüceler yücesi, bütün varlığı kudretine boyun eğdiren Cenâb-ı Hakk’ın lisanıyla lâlenetlenmiştir.

Ashâb-ı Uhdûd hakkında kaynaklarda dört öbür hadise zikredilir. Bunların en meşhuru, Yemen krallığını ele geçiren “Zû Nüvâs” hakkında olanıdır. Milâdî dördüncü asırda Yemen’e etken olan bu kral, hıristiyan olan Necran ahâlisini, inançlarını değiştirmeye zorlamış, halk müziği direnince bir çok insanı alev dolu hendeklere attırarak diri diri yaktırmıştır. Bu şekilde öldürülenlerin sayısının 20.000 dek olduğu kaydedilmektedir. Yemen’de yahudi hâkimiyeti 340-378 yılları arasında devam etmiştir. Şunu derhal belirtelim fakat Ashâb-ı Uhdûd, Araplarca tanıdık bir kıssadır. Bunlar, o dönemde Allah’a inanan ve bu sebeple kendi fikir ve ideolojilerini benimsemeyen mü’minleri, kazdıkları derin hendeklerde tutuşturdukları ateşler içinde yakmışlar, kendileri de bunu insafsızca ve acımasızca seyretmişlerdir. İşte mü’minlere böyle zulümleri reva görebilen  bu azgınlar ve bunların farklı zamanlarda ortaya çıkan benzerleri, Allah Teâlâ’nın kahrına ve gazabına uğramışlar ve ilâhî rahmetten kovulmuşlardır. Şu bir reel ancak, kalplere kök salıp karar kılan imanı bu şekilde yakmaya çalışanlar başarılı olamamış, bilakis Allah’ın kahır ve gazabına uğrayarak mağlup ve acınacak halde olmuşlardır. Ashâb-ı Uhdûd, Yüce Rabbimizin benzerleri içinden seçtiği bir örnektir. Bu tür olaylar tarih içinde benzer şekilde tekrarlanıp durmaktadır.

Sûrenin başında zikredilen yeminler, bununla beraber Mekke kâfirlerinin de Ashâb-ı Uhdûd gibi lanetlendiklerini gösterir. Dördüncü ayetin metnindeki قُتِلَ (kutile) kelimesiyle anlatılan lânetlenme, işlenen günahın büyüklüğünü gösterdiği gibi, o günahı işleyenlere de Allah’ın gazabının çarpacağını gösterir.

Bahsedilen kâfirlerin, mü’minlerden bu şekilde intikam almalarının sebebi neydi:

Bürûc Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Bürûc Suresi 6. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/buruc-suresi-6-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html