Bürûc Suresi 9. ayeti ne anlatıyor? Bürûc Suresi 9. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Bürûc Suresi 9. Ayetinin Arapçası:

اَلَّذ۪ي لَهُ مُلْكُ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضِۜ وَاللّٰهُ عَلٰى كُلِّ شَيْءٍ شَه۪يدٌۜ

Bürûc Suresi 9. Ayetinin Meali (Anlamı):

Göklerin ve yerin mutlak mülkiyet ve hâkimiyeti kendisine ait olan Allah’a. Ama Allah olup biten her şeye şâhittir.

Bürûc Suresi 9. Ayetinin Tefsiri:

Bu azılı kâfirler, mü’minlerden, diğer bir sebeple değil, sadece karşısında konulamaz kudret sahibi ve her türlü övgüye lâyık olan Allah’a inanıp güvenmelerinden ve yalnız O’na dayanıp bel bağlamalarından; üstelik da onların savunduğu sistemleri reddetmelerinden dolayı öç almaktadırlar. Halbuki bu bir kabahat değil, Rabbimizin istediği ihlas ve tevhidin ta kendisidir. Allah’ın baskı ve baskı sahibi olduğunda belirsizlik yoktur. Oysa bu dünya mü’min için bir istirahat mekanı değil, bir sınav sahnesidir. Bu sahnede mü’minler de imanlarında test edileceklerdir. Bize şer gibi görülen bir kısım olaylar, sonuç itibariyle birer rahmet tezahürüdür. Ölümsüz âhiret nimetlerine kavuşabilmek için geçici dünya hayatında bir değerinde ödemek zaruridir. Bir anlamda mü’minler çektikleri bu çilelerle, cennete girmelerinin yegane anahtarı olan imanlarına safiyet, temizlik ve keskinlik kazandırmaktadırlar. bununla beraber Ulu Rabbimiz, kâfirlere ve zalimlere, yeri ve zamanı geldiğinde en şiddetli bir şekilde yakalayıp hadlerini anlatmak için, bir kısım hikmetlere dayalı olarak mühlet tanımaktadır.

Cenâb-ı Hakkın “Şehîd” ismi, bilen ve görebilen anlamını taşımaktadır. O, kullarının tüm yaptıklarına müttalidir, hiçbir şey O’na kuytu kalmaz. O her şeyi görmekte, izlemekte ve bilmektedir. Mümin kul Allah’ın kendi durumunu gördüğünü bilince, O’nun rızâsı için eziyetlere katlanması basit olur.

Anlatıldığına kadar adamın biri sopalarla dövülüyor, o ise sabredip ses çıkarmıyordu. Oradakilerden biri:

“– Sana dayak acı vermiyor mu, niçin sesini çıkarmıyorsun?” deyince adam:

“– Evet, acı veriyor, ayrıca de çok acı veriyor” diyordu. O birey:

“– Peki niçin bağırmıyorsun, âh, of demiyorsun” dediğinde adam:

“– Şurada bulunanlar içinde sevgilim var, beni izliyor, eğer bağırırsam onun yanındaki değerimi kaybetmekten korkarım” diye karşılık veriyordu.

Allah Teâlâ’nın Şehîd ismi, bununla beraber yapılan zulümlerin karşılıksız kalmayacağını da gösterir:

Bürûc Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Bürûc Suresi 9. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/buruc-suresi-9-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html