Çadır nedir, ne kavrama gelir? Çadır kelimesinin sözlük anlamı ve kökeni nedir? Kur’an ve hadislerde çadır ifadesinin kullanımı.

Çadır, “barınmak maksadıyle yere çakılmış kazıklara keçe, kalın kumaş, kıl dokuma ya da cilt gerilmek sûretiyle dışında kurulan, kolayca sökülüp taşınabilir barınak” demektir. (lugatim.com)

ÇADIR NEDİR?

Çadır, “keçe, cilt, kıl tekstil, sık dokunmuş kalın bez veya plastik maddelerden yapılarak direklerle tutturulan portatif barınak, çerge, oba” anlamlarına gelir. (sozluk.gov.tr)

ÇADIR KELİMESİNİN KÖKENİ

Türkçe’nin değişik lehçelerinde çatur, çatır, çâçır, çâşır gibi şekillerde bulunan ve birçok Asyalı, Doğu Avrupalı halk müziği tarafından da öbür telaffuzlarla kullanılan kelimenin etimolojisi kesin olarak bilinmemekte, ileri sürülen iki tezden birinde Türkçe’ye Orta Farsça çātur (örtü) kelimesinden geçtiği ve bu kelimenin de Eski Türkçe çat- (birleştirme, birbirine ısrar etmek) fiil kökünden türemiş olabileceği, diğerinde ise kelimenin aslının Farsça’ya çetr şeklinde geçen Sanskritçe çhattra (şemsiye, gölgelik) olduğu görüşü savunulmaktadır.

KUR’AN VE HADİSLERDE ÇADIR

Çadır genellikle göçebe toplumların, çobanların ve askerlerin basit taşınabilen ve kurulabilen barınaklarıdır. Bu özellikleri itibariyle Kur’an’da şükrü gerektiren nimetler arasında sayılmıştır: “Allah, hayvanların derilerinden, lüzum göç gününüzde gerekse konaklama vaktinde sizin için taşınması kolay evler yarattı.” (en-Nahl 16/80) Kur’an ve hadislere göre âhiret hayatında da çadır cennette bir rahatlık ve sevinç mekânıdır: “Hiçbir insan ya da cin tarafından el değmemiş ceylan gözlü hûriler çadırlarda (hayme) otururlar” (er-Rahman 55/72-74); “Kevser’in iki yakasında incilerle ve değerli taşlarla bezenmiş çadırlar (kubbe) dizilmiştir” (Müsned, III, 152, 164, 191; Buhârî, “Tefsîr”, 108; Tirmizî, “Tefsîr”, 108); “Şehidler için kurulmuş özel yeşil kubbeler” (Müsned, I, 266), “arşın altında haymeler” (Müsned, IV, 185; Dârimî, “Cihâd”, 20) vardır. (Kaynak: DİA)

İslam ve İhsan

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/cadir-ne-demek.html