Bir Müslüman camiye girdiğinde ilk ne yapmalıdır? Camiye girince yapılacak birincil şey...

Ebû Hüreyre radıyallahu anh, namazını, namazın gerektirdiği edeplere riâyet etmeyerek kılan kimse hakkındaki hadisinde belirttiğine göre, o birey mescide gelip namaz kıldı, sonradan Nebî sallallahu aleyhi ve sellem’in yanında geldi ve ona selâm verdi; Resûl-i Ekrem onun selâmına mukâbelede bulundu ve:

“Dön ve namaz kıl, çünkü sen namaz kılmadın” buyurdu. Adam dönüp baştan namaz kıldı, daha sonra Nebî sallallahu aleyhi ve sellem’in huzuruna gelip tekrar selâm verdi. Sonuç Olarak bu koşul üç kez tekrarlandı. (Buhârî, Ezân 95, 122; Eymân 15; İsti’zân 18; Müslim, Salât 45. Hem bk. Tirmizî, Salât 110; İsti’zân 4; Nesâî, İstiftâh 7; Tatbîk 15; Sehv 67; İbni Mâce, İkâmet 72)

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

İlk hadis, görüldüğü gibi, namazını üç defa iâde ederek Peygamber Efendimiz’e mescidin içinde dönüp gelen sahâbî her gelişinde selâm vermiş, Resûl-i Ekrem de onun selâmını almıştır. Bu örnekten anlıyoruz fakat mescidin içinde de olsa verilen selâmın alınması gerekmektedir. Mescide giren kimse önce tahiyyetü’l-mescid namazı kılar. Çünkü namaz Allah’ın hakkı, selâm ise kulların hakkıdır. Allah’ın hakkı kulların hakkından daha önceliklidir.

Hadisten Öğrendiklerimiz

Bir camiye ya da mescide giren kimse, oradakilere selâm vermeden önce tahiyyetü’l-mescid namazı kılar. Mescitte selâm verilir, verilen selâma da mukabele edilir.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

İslam ve İhsan

TAHİYYETÜ’L MESCİD NAMAZI NEDİR, NE VAKIT KILINIR VE KERAHET VAKTİNDE KILINIR MI?

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/camiye-girince-once-ne-yapmali.html