Hadisi şerifi nasıl anlamalıyız? Hadisten çıkarmamız gereken dersler nelerdir?

Üsâme İbni Zeyd radıyallahu anhümâ’dan söylenti edildiğine tarafından, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Cennetin kapısında durdum, oraya girenlerin çoğunluğu dünyada bir şeyleri bulunmayan yoksullardı. Zengin kimseler ise, hesaba çekilmek üzere alıkonulmuşlardı. Şu kadar var ancak, onlardan cehennemlik olanların cehenneme sevkedilmeleri emrolunmuştu.” (Buhârî, Nikâh 87, Rikak 51; Müslim, Zikr 93)

Hadisi Şerifi Nasıl Anlamalıyız?

Buhârî ve Müslim’in rivayetlerinin devamında, “Cehennemin kapısında durdum, oraya girenlerin çoğu kadınlardı” ilâvesi de bulunmaktadır. Hadisimiz, daha önce 260 numara ile  geçmiş, orada da bu ilâve yer almıştı. Peygamber Efendimiz’in cennetin ve cehennemin kapısında durarak, oraya girenleri görmesi olayı, bazı rivayetlerden anladığımız üzere mi’racda gerçekleşmiştir. Bir önceki hadisin açıklamasında da açıklama ettiğimiz gibi, yoksul ve yoksulların zenginlerden daha önce ve başlıca cennete girmelerinin sebebi onların sadece fakirlikleri değildir. Bunun yanında onların iyi ve hoş davranışları, yani iyi müslüman olmalarıdır. İyi ve hoş işler yapan, iyi müslüman olan zenginler de aynı şekilde cennete gireceklerdir. Şu değin var ancak, dünyada herhangi bir mala ve mülke sahip olmayan fakirlerin hesabı zenginlere kadar daha kolaydır. Şüphesiz mülk ve zenginlik, dünyada bir fazla iyiliği yapmaya vesiledir. Bunun yanında o kadar fazla kötülüğün kaynağı da, kişinin helâl olmayan yollardan elde ettiği servet ve bu servetin sebep olduğu şımarıklık ve taşkınlıktır. Bu koşul, hem kişinin Allah huzurundaki hesabını güçleştirmekte, keza de cehenneme girmesine sebep teşkil etmektedir. Tüm bunların fakirler ve zenginler hakkında genel hükümler olmadığını bir defa daha hatırlatmalıyız.

Hadisten Çıkarmamız Gereken Dersler Nelerdir? Peygamber Efendimiz cenneti ve cehennemi görmüş ve haklarında veri vermiştir. Fakirler cennete daha erken girecek ve orada çoğunlukta olacaklardır. Zenginlik, mülk, mülk ve evlat çokluğu kıyamet gününde fayda vermez.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/cennete-girenlerin-cogunlugu-dunyada-bir-seyleri-bulunmayan-yoksullardi-hadisi.html