"Çiftlik ve akar edinerek dünyaya istek etmeyiniz" hadisi şerifini nasıl anlamalıyız? Hadisten çıkarmamız gereken dersler nelerdir?

Abdullah İbni Mes’ûd radıyallahu anh’den rivayet edildiğine kadar, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Çiftlik ve akar edinerek dünyaya rağbet etmeyiniz.” (Tirmizî, Zühd 20. Hem bk. Ahmed İbni Hanbel, Müsned, I, 377, 426, 443 )

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Bir çok kere ifade ettiğimiz gibi, İslam insanların meşrû yollardan mülk elde etmesine, zengin olmasına karşısında çıkmaz ve buna bir sınır da getirmez. Yalnızca zenginliğin gereklerinin yerine getirilmesini ister. İnsan, dünyada çiftlik veya diğer akarlar sahibi de olabilir. Bu akarlar ziraat, ticaret veya diğer kazanç yolları olabilir.

Şu dek var ancak, hadisimizde de belirtildiği gibi, insanın onlara istek etmesi, yani yegane değer olarak bunları kabul etmesi ve Allah’ı unuturcasına onlara bağlanması hoş görülmez. Çünkü bu koşul, Allah’tan yürüyüp gitmek, keza Allah’a hem de insanlık ailesine karşı görevlerini yerine getirmemek anlamına gelir. Tabii ama böyle bir servetin ve zenginliğin kişinin kendisinden başka hiç kimseye faydası olmaz. Hatta daha ince ve köklü düşünülürse, kişiye  faydası olduğunu kabul etmek de zordur. Çünkü hakkını yerine getirmediği servetinin ve zenginliğinin Allah katında hesabını veremez ve bu dünyada olmasa bile ebedî hayatta cezalandırılır. İşte yasaklanan, nasihat edilmeyen böyle bir dünya ve dünyalık anlayışıdır. Bunun insanların lehine olduğu ise açıktır.

Hadisten Çıkarmamız Gereken Dersler Nelerdir? İslâm meşrû yoldan gelir elde etmeyi, zengin olmayı yasaklamamış, helâl yoldan kazanmayı ve Allah yolunda sarfetmeyi teşvik etmiştir. Dünyadaki mal varlığı ve zenginliği yegâne değer kabul edip Allah’tan tedbirsiz elde etmek dinimizde güzel karşılanmamıştır.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/ciftlik-ve-akar-edinerek-dunyaya-ragbet-etmeyiniz.html