Cihad yapmış gibi sevap kazanmak ister misiniz? Cihad sevabı kazandıran ameller ile ilgili hadis-i şerif.

Ebû Abdurrahman Zeyd İbni Hâlid el-Cühenî radıyallahu anh’den söylenti edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Kim Allah yolunda cihada gidecek bir gaziyi techiz eder, cihad için gerekli olan ihtiyaçlarını karşılarsa, âdeta cihada gitmiş gibi sevap kazanır. Cihada dışarı giden gazinin arkada bıraktığı ailesine efendice bakıp onların ihtiyaçlarını tedarik eden kimse de sanki cihad yapmış gibi sevap kazanır.” (Buhârî, Cihâd 38; Müslim, İmâre 135-136. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Cihâd 20; Tirmizî, Fezâilü’l-cihâd 6; Nesâî, Cihâd 44)

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Cihada dışarı giden bir gaziyi techiz etmek, onun savaş ihtiyaçlarını karşılamak faziletlidir. Zorunlu savaş malzemelerine sahip olmadan cihada çıkılamayacağı gerçeğini herkes kabul eder. Kabul etmemiz gereken bir diğer hakiki de herkesin savaş malzemesi temin etmesinin imkânsızlığıdır. Natürel ki günümüzde koşul iyice farklıdır. Artık ülke-ler ahenkli ordu bulundurmakta, bütçelerinin büyük bir bölümünü bu ordunun ihtiyaçlarına ayırmaktadır. Bugünün silahları da kişilerin elde edemeyeceği kadar yüksek fiyatlıdır. Ama devletlerini devam ettirmek kararlılığında olan milletler, dünyanın şartlarına but uydurmak zorundadırlar. Burada müslüman toplumlara düşen görev, kendi kendilerine yeterli ışık halkası gelebilmek ve başkalarına yoksul olmamaktır. Bunun gerçekleşebilmesi için müslüman fertlere de önemli görevler düşmektedir. Her fert gücünün yettiği oranda ülkesinin kalkınmasına, gelişmesine ve milletler arası yarışta önde olmasına katkı maddesi sağlamalıdır.

Konunun özel boyutu açık havada bundan başka genel boyutu düşünülecek olursa, iyilik kabul edilen her hususta müslümanların birbirleriyle yardımlaşması gerekir.

Günümüz savaşları, eski savaşlardan fazla farklıdır. Savaş yalnızca cephede değil, cephe ardından de büyük tahribatlar yapmaktadır. Acımasız katliamlar, öldürmeler, sakatlamalar, yakmalar ve yıkmalar meydana gelmektedir. Cepheye gidenlerin geride bıraktıkları aile fertlerine gereken ilgiyi göstermek, onları koruyup kollamak, bakımlarını üstlenmek, görülecek işlerini bakmak, geçimlerini karşılamak, cephede cihad yapanın sevabı gibi sevap kazanmaya vesile olur.

Hadisten Öğrendiklerimiz

Cihada giden bir Müslümana yardım etmek, onun cihadda ihtiyaç duyacağı malzemeleri ihtiyacı karşılamak, cihada katılmış gibi sevaptır. Cepheye cihada dışarı giden bir gazinin geride kalan aile fertlerine yardımcı olmak ve ihtiyaçlarını tamir etmek, cihad sevabı kazanmaya vesile olur. Sahiden yapılan cihadın sevabı başka bir amelle kıyaslanmayacak kadar üstündür.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

İslam ve İhsan

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/cihada-gitmis-gibi-sevap-kazanmak-ile-ilgili-hadis.html