Cin Suresi 16. ayeti ne anlatıyor? Cin Suresi 16. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Cin Suresi 16. Ayetinin Arapçası:

وَاَنْ لَوِ اسْتَقَامُوا عَلَى الطَّر۪يقَةِ لَاَسْقَيْنَاهُمْ مَٓاءً غَدَقًاۙ

Cin Suresi 16. Ayetinin Meali (Anlamı):

Eğer millet ve cinler, Allah’ın yolu üzerinde dosdoğru yürüselerdi, onlara bol bol yağmur verir, rızıklarını genişletirdik.

Cin Suresi 16. Ayetinin Tefsiri:

İman ve istikâmet üzere bir hayat yaşamanın nimetlerin bollaşmasına, refah ve refahın artmasına, Allah’ın zikrinden uzaklaşmanın ise sıkıntı ve felaketlerin gelmesine sebep olduğu bir kere daha vurgulanır. Burada “bol yağmur”, nimetlerin bolluğunu açıklama eder. Çünkü su hayattır. Bir yere, fakat orada su varsa yerleşilir. Ziraat, ekim dikim su ile yapılır. Su olmazsa yaşam devam etmez, hiçbir temel gereksinim elde edilemez.

İman ve salih ameller maddeten ve mânen genişliğe vesile olacağı gibi küfür, gaflet ve nankörlük de hem maddeten hem mânen darlık ve sıkıntılara yol açar. Bilhassa Allah’ı hatırından çıkmak en büyük musibettir. Âyet-i kerimelerde şöyle buyruluyor:

“Kim benim kitabıma sırt döner ve beni anmaktan uzak durursa, şüphesiz dünyada onun için tedirgin, dar bir geçim vardır; kıyâmet günü de onu kör olarak diriltip huzurumuza getireceğiz. O: «Rabbim! Beni niçin kör olarak dirilttin? Ancak ben dünyada gözleri gören biriydim» diye itiraz edecek. Allah şöyle buyuracak: «Evet, böyle! Âyetlerimiz sana geldiğinde sen onları nasıl unutup bir kenara attıysan, bugün de sen işte öylece unutulur, bir kenara atılırsın!»”(Tâhâ 20/124-126)

O halde Allah’ı zikre dönmek, O’nu daha güzel zikretmek için de mescitlere koşmak lüzumu ortaya çıkar. Bu sebeple buyruluyor ancak:

Cin Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Cin Suresi 16. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/cin-suresi-16-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html