Cin Suresi 3. ayeti ne anlatıyor? Cin Suresi 3. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Cin Suresi 3. Ayetinin Arapçası:

وَاَنَّهُ تَعَالٰى جَدُّ رَبِّنَا مَا اتَّخَذَ صَاحِبَةً وَلَا وَلَدًاۙ

Cin Suresi 3. Ayetinin Meali (Anlamı):

«Kuşkusuz Rabbimizin şânı fazla yücedir. O ne bir benzeşen edinmiştir; ne de bir çocuk.»

Cin Suresi 3. Ayetinin Tefsiri:

Sûrenin iniş sebebi olarak zikredilen rivayet de göstermektedir fakat, Resûlullah (s.a.s.) bir defasında Kur’lahza okurken, cinlerden bir grup gelip onu dinlediler. Duydukları Kur’lahza’a hayran kaldılar. Bu hayranlıklarını قُرْاٰنًا عَجَبًا (Kur’ânen ‘aceben) sözüyle ifade etmişlerdir. “Kur’lahza”, Efendimiz (s.a.s.)’in okuduğu Kur’an olabileceği gibi, cinler daha önce Kur’lahza’ın ne olduğunu bilmedikleri, onunla burada başta karşılaştıkları için “okunan şey” mânasında da olabilir. اَلْعَجَبُ (‘aceb) ise “çok hayret verici, hayran bırakıcı, hârikulâde güzel” demektir. Bununla gerek dil yönünden, lüzum fesahat ve belagat cihetiyle, gerek mâna ve mevzu itibariyle Kur’an’ın emsalsizliğini dile getirmişlerdir. Kur’lahza hakkında ikinci tespitleri, onun “her hususta dürüst yolu gösteren; itikatta, amelde, ahlâkta doğru olanı öğreten bir kitap” olmasıdır. Cinler, anladıkları bu gerçeklere dayanarak iman ettiler, Allah’ın birliğini anladılar ve O’na yeniden aslâ şirk koşmayacaklarını söylediler.

Benzer hususa Ahkâf sûresinde de yer verilmektedir. Orada bahşedilen bilgilere kadar, Kur’an’ı dinleyen ve ona iman eden cin grubu, kavimlerinin yanına dönmüşler, onlara “Mûsâ’dan sonra indirilen, daha önceki kitapları doğrulayan, gerçeğe ve doğrudan doğruya bir yola rehberlik yapan bir kitap” dinlediklerini söylemişler ve onları Allah’ın davetçisi olan Resûlullah (s.a.s.)’e iman ve itaate çağırmışlardı. (bk. Ahkâf 46/29-32)

İster bu sûrede ister Ahkâf sûresinde olsun, cinlerin Kur’lahza’ı dinleyip ona iman etmelerinden haber verilmesi, Resûlullah (s.a.s.)’den daima Kur’ân-ı Kerîm’i dinledikleri halde bir türlü kalpleri yumuşamayan, ona inanmamakta ısrar ve inat eden müşrikleri onlardan ibret almaya desteklemek içindir. Bir taraftan da müşriklerin inatları aleyhinde daralan Allah Resûlü (s.a.s.) avunma edilmektedir. Müşrikler inanmasa da onu dinleyen ve ona inanan görünür görünmez daha farklı varlıklar bulunduğunu, dolayısıyla bütün gücüyle Kur’an okumaya, onun hakikatlerini tebliğe devam etmesi gerektiği öğütlenir.

Dinledikleri Kur’an doğruca cinlerin öğrendikleri bir gerçek de şudur:

Cin Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Cin Suresi 3. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/cin-suresi-3-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html