Ramazan ayında çocuk edinmek nasıl bir histir?

Çocukluk; hayatın birincil basamakları olarak tabiri caizse bir staj dönemidir.

Hayatı tanımak, yavaş yavaş anlamaya çalışmak, hayatın içerisinde kendini ve çevresindekileri konumlandırmak, kendinden ve en yakınlarından başlayarak insanları, içinde yaşadığı toplumunu ve dünyayı görüp onlar hakkında hafıza sahibi almak ve insanlığın ortak kültürünün ve içinde yaşadığı kendi kültürünün kurallarını öğrenip ona yerinde tutum kalıpları geliştirmeye başlamak daima bu dönemde gerçekleşen hayata hazırlık faaliyetleridir. Hiç kuşkusuz bütün bu -kısaca ifade etmek icabında- dünyayı ve kendini tanınma faaliyetlerinde çocuğun üstünde en fazla etkiye sahip olan; doğduğu andan itibaren yanına bulunan, ilk adımdan ilk kelimeye her hareketin ve değişimin şahidi, öğretmeni ve şekillendiricisi olan anne- babadır.

Çocuk dünyayı uzunca bir süre onların davranışları, tepkileri, doğruları ve yanlışları ile öğrenir. Çocuğun anne-babasıyla ilişkisi onun öteki bireylere, nesnelere ve tüm bir hayata aleyhinde aldığı tavırların, benimsediği davranış ve davranışların temelini oluşturur. Çocuk, doğal olarak yaşadığı kültürün özelliklerini ve hayat biçimlerini anne-babasının tutumlarından algılamaya başlar.

Ramazan ayı hem içinde barındırdığı özellikler keza de bu özelliklerin az kalsın tüm toplum göre benimsenip coşkuyla yaşanmaya çalışılması açısından epeyce manâlı bir aydır. Ramazan'da yeme içme, yatma kalkma düzeninin değişmesi, misafirliklerin ve misafirlerin yoğunlaşması, camilerin daha sık ve uzun süreli ziyaret edilmesi çocuklarda ilgiyle girift bir telaşı beraberinde getirmektedir. İşte bu ilgiyle karmakarışık heyecan çocuklara ahlaki değerler kazandırmak, içinde yaşadığı toplumun kültürünü açıklamak ve benimsetmek, din ve dini yaşayış hakkındaki algısını derinleştirmek anlamında anne-babalar için bulunmaz bir fırsat olmalı ve mutlaka bu değerli vakit dilimi değerlendirilmelidir.

Kaynak: Mehmet Dinç, Altınoluk Dergisi, Rakam: 317

İslam ve İhsan

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/cocuk-ve-ramazan.html