Geleceğimizin yetişkinleri olacak çocuklara hayvan sevgisini nasıl aşılayabiliriz? Çocuklara hayvan sevgisi aşılamanın 5 yolu ve hayvan sevgisinin çocuğun kişisel gelişimine katkıları.

Çocukların hissi ve sosyal gelişiminde manâlı rol oynayan hayvan sevgisinin ufak yaşlardan itibaren aşılanması gerekiyor. Çocuğun çıkar gözetmeden bir hayvanla sevgi bağı oluşturması ve sorumluluk alması onu hayata hazırlayarak anne babalara da kayda değer kolaylıklar sağlıyor.

ÇOCUKLARA HAYVAN SEVGİSİ NASIL KAZANDIRILIR?

Çocuklara hayvan sevgisi aşılamanın 5 yolu:

Hayvanlardan siz korkuyorsanız, bunu çocuğunuza yansıtmayın. Olumsuz hisleriniz çocuğunuzu da etkileyecek. Çocuğunuzun bir hayvan kadar tırmıklandığını varsayalım, böyle bir durumda fazla bir tepki vermekten kaçının. Vereceğiniz aşırı bir tepki onlarda kalıcı korkular oluşmasına niçin olacak. Çocuklara minik yaşlardan itibaren hayvanları tanıtan türde kitaplar okuyun, gelişimlerine yerinde belgeseller ve hayvanları anlatan çizgi filmler seyredin. Çocuklarınızı veterinerlere veya hayvan barınaklarına götürün. Hayvanlar hakkında bilgileri arttıkça, daha pozitif ilgi duyacak ve merak edecekler. Çocuklar meraklı yapıya sahip oldukları için sokakta gördükleri hayvanları sevmek konusunda istek gösterirler. Çocukların hayvanları sevmelerine müsade verin ve onlara nasıl sevmeleri gerektiğini öğretin. Kedi, kuş ya da su kaplumbağası gibi bir evcil hayvanı sahiplenmeyi deneyin. Çocuğunuzla birlikte evcil bir hayvan ile ilgilenmek, onların hayvanlara olan sevgilerini artıracak. Diğer hayvanlara karşı daha olumlu bir bakış açısı geliştirmeleri daha kolay olacak.

HAYVAN SEVGİSİNİN ÇOCUĞUN GELİŞİMİNE KATKILARI

Yapılan araştırmalara göre hayvan sevgisi çocuğun kişisel gelişimine çoğu katkı sağlıyor.

Hayvanlarla Gelişen Çocuklar Dışa Dönük Oluyor

Bilimsel çalışmalarda evcil hayvan besleyen kişilerin evcil hayvan beslemeyenlere oranla psikolojik durumlarının daha iyi olduğu, bedenen daha sağlıklı ve fit oldukları, negatif duygularla daha kolay baş ettikleri, disiplinli ve dışa dönük olup kendilerini daha az yalnız hissettikleri tespit edildi.

Çocuğun Kendine Saygısı ve Özgüveni Artıyor

Evcil hayvanı olan çocuklar, olmayanlara oranla daha artı kendi benliğine saygı gösterir. Evde evcil hayvanın bakımı ile ilgili atama paylaşımlarına çocuğun katılması, bu katılımın kabul edilmesi ve ödüllendirilmesi önemlidir. Çocuklara hayvan bakımı konusunda yaşına yerinde görevler yüklenmesi ve bu görevleri çocuğun başarı ile tamamlamasına müsade verilmesi, çocuğun kendini daha yetkin hissetmesine tezgâhtar olarak onların özsaygı ve özgüven gelişimine katkı maddesi sağlar.

Çocuk Kendi Kararlarını kendi Verebilmeyi Başarır

Evcil hayvanı olan çocukların sosyal ve duygusal gelişiminde bir öteki manâlı nokta, özerkliğin gelişimidir. Hayvan beslemek, çocuğun kendi kararlarını kendi verebilen bir kişi olma becerisini arttırır. Bilhassa çocukluktan ergenliğe geçiş döneminde evcil hayvanı olan çocukların yaş itibariyle hayvanın bakımı ile ilgili konularda daha artı mesuliyet alması, onların özerklik kazanımını destekler.

Sosyal Becerileri Olumlu Gelişme Gösterir

Evcil hayvan beslemek, çocukların sosyal becerilerinde de olumlu gelişme gösterir. Evde köpekle gelişen çocukların, daha fazla sosyal yetkinliğe sahip davranışlar gösterdikleri ve yetişkinliklerinde de bunu korudukları görülür. Sosyal yetkinlik, çocukların sosyal gruplara girmesini kolaylaştırır, böylece sosyal desteğin daha fazla hissedilmesine ihtimal sağlayarak gerginlik azaltıcı bir tesir yapar. Dolayısıyla, ruhsal sağlığına olumlu bir katkısı bulunur.

Empati Kurmayı Sağlıyor

Sosyal akıl gelişiminin temelini oluşturan empati, çocukların evcil hayvan beslemesi ile geliştirilebilen bir beceridir. Hayvanla empati kurma ve onun ihtiyaçlarını anlayış becerisi, bununla birlikte insanlarla empati kurma yeteneğini de geliştirir. Evcil hayvanı ile doğru bir senet kuran çocuğun empati yeteneği daha artı gelişir ve bu çocuklar faydalı davranışları daha fazla gösterir. Çocuklarda empati gelişimi ne çeşitlilik bir evcil hayvan beslendiğine tarafından de değişken.

Aile İlişkileri de Güçleniyor

Evde evcil bir hayvan olması, ailenin birlikte geçirdiği zamanın süresini de artırmakta ve dolayısıyla ebeveynlerin çocuklarıyla olan iletişiminin, aile birliğinin güçlenmesini sağlar. Hayvanlar, kardeşlerin de birbirleriyle olan ilişkilerini olumlu yönde etkiler. Çocuklara iki taraflı bir ilgi alanı oluşturur, işbirliği ve paylaşım davranışlarını sergilemesine zemin hazırlar. Ebeveynlerin dikkat etmesi gereken en önemli nokta, evcil hayvanın refahı ve bakımından başlangıçta kendilerinin sorumlu olduğunu unutmamak ve çocuklarına örnek bir rol model olarak hayvan sevgisini aşılamaya itina gösterir. (Memorial)

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/cocuklara-hayvan-sevgisi-nasil-asilanir.html