Cum'a Suresi 11. ayeti ne anlatıyor? Cum'a Suresi 11. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Cum'a Suresi 11. Ayetinin Arapçası:

وَاِذَا رَاَوْا تِجَارَةً اَوْ لَهْوًاۨ انْفَضُّٓوا اِلَيْهَا وَتَرَكُوكَ قَٓائِمًاۜ قُلْ مَا عِنْدَ اللّٰهِ خَيْرٌ مِنَ اللَّهْوِ وَمِنَ التِّجَارَةِۜ وَاللّٰهُ خَيْرُ الرَّازِق۪ينَ

Cum'a Suresi 11. Ayetinin Meali (Anlamı):

Onlar bir ticâret veya bir gösteri görür görmez hemencecik oraya akın edip, seni hutbede ayakta bırakıverdiler. De oysa: “Allah’ın katındaki mükâfat, ticâretten de, eğlenceden de daha hayırlıdır!” Allah, rızık verenlerin en hayırlısıdır.

Cum'a Suresi 11. Ayetinin Tefsiri:

Resûlullah (s.a.s.)’in hutbe okuduğu bir sırada mescidi terk eden bazı kimselerin kınandığı hâdise şöyle eğilim etmiştir: “Bir gün Resûlullah cuma hutbesi okurken Medine’ye bir ticaret kervanının ulaştığını ilân eden sesler duyuldu. O sı­ralarda kıtlık olduğu için yiyecek maddesi getirecek bir kervanın gelmesi dört gözle bekleniyordu. Bu sesleri duyan cemaatin manâlı bir kısmı o anda ibâdet halinde olduklarını unutup yerlerinden fırladılar ve o tarafa içten koşmaya başladılar. Mescitte sadece on iki kişinin kaldığı rivayet edilir. (bk. Buhârî, Tefsir 62/2; Tirmizî, Tefsir 62/2)

O zamanlarda bir kervan geldiği vakit, ona karşısında duyulan sevincin bir gösterisi olarak def çalınırdı. Âyetteki اَللَّهْوُ (lehv)den amaç bu olabilir. Yeniden âyette zamirin اِلَيْهِمَا (ileyhimâ) veya اِلَيْهِ (ileyhi) değil de اِلَيْهَا “ileyhâ” şeklinde gelmesinden mescidi terk edenlerin, “ziyafet”yi yok de “ticâreti” kastederek çıktıkları anlaşılmaktadır. Buna da sebep, kıtlığın şiddeti ve hutbeyi bırakıp çıkmakta bir sakıncanın olmadığını sanmaları idi. Sebep ne olursa olsun, dünya menfaatleri fânî, Allah katındaki sevap ise sınırsız ve ölümsüz olduğundan, her durumda âhireti dünyaya seçmek daha hayırlıdır. Bundan Başka en uğurlu rızık verici şüphesiz Allah Teâlâ’dır. Esasen rızkı O’ndan talep etmek gerekir. Çünkü, ancak O nasip edince rızık geleceği gibi, O nasip etmeyince, hiçbir sebebin rızkın gelmesine fayda sağlamayacağı kesindir.

Cum‘a sûresinin sonunda bulunan bu emirlerden daha sonra Cuma namazını özürsüz terk etmenin veya Cuma namazını bırakıp da ticaret, oyun ve eğlenceye koşmanın sonuç olarak nifâka varacağına işaret edinmek üzere bunun arkasından münafıkların biçare hallerini anlatan Munâfikûn sûresi geliyor:

Cum'a Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Cum'a Suresi 11. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/cuma-suresi-11-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html